Швеция е експулсирала 1100 британски граждани след Брекзит

Швеция е експулсирала 1100 британски граждани след Брекзит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.04.2023
  • Share:

Швеция е експулсирала 1100 британски граждани след Брекзит, повече от всяка друга страна в ЕС, според официалната статистика, публикувана от Европейската комисия. Цифрите идват на фона на нарастващия спор около „дълбоко шокиращото" решение на имиграционните власти в страната да наредят на 74-годишна британка с Алцхаймер да напусне страната, защото не е имала документи за пребиваване след Брекзит.
Цифрите за цялата година, публикувани на 31 март от Евростат, поставят скандинавската държава на върха на класациите за отстраняване след Брекзит с непропорционално високи експулсирания в сравнение с по-населените страни като Франция и Германия, които са издали заповеди за отстраняване съответно на 115 и 40 британски граждани след Brexit.
Испания, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Люксембург не са експулсирали британски граждани през 2021 г. и 2022 г. След Швеция, Нидерландия е отговорна за втория най-голям брой извеждания - 720, следвана от Малта (135) и Франция ( 115). Всички други държави-членки на ЕС са извели по-малко от 100 британски граждани през същия период. Общо ЕС изгони 2610 британски граждани през 2021 г. и 2022 г., което по броя на засегнатите деца предполага, че много семейства са били помолени да напуснат.
Данните на Евростат показват, че 1350 са на възраст над 35 години, 1025 са между 18 и 34 години, 35 са тийнейджъри между 14 и 17 години и 170 са под 14 години.
Съгласно споразумението за изтегляне, подписано от Обединеното кралство и ЕС, всички граждани на ЕС, живеещи законно в Обединеното кралство, и британски граждани, живеещи в държава от ЕС или Европейското икономическо пространство преди Brexit, имаха право да останат в тези страни до края на живота си.
Лейбъристката депутатка Хилари Бен тази седмица описа плана за отстраняване на Катлийн Пуул като „дълбоко шокиращ", докато Джейн Голдинг, съпредседател на Британците в Европа, каза, че уязвими хора като нея са точно хората, които споразумението трябваше да защити.
Преди Brexit беше изключително трудно да се отстрани гражданин на друга държава-членка на ЕС, с изключения на тези, които „представляват истинска настояща и достатъчно сериозна заплаха, засягаща един от основните интереси на обществото".
Прилагането на споразумението за оттегляне от имиграцията от Дания също беше критикувано, след като редица британски граждани получиха заповеди за извеждане, въпреки че закъсняха само с дни за крайния срок за кандидатстване за статут на пребиваване след Брекзит. Миналата седмица датското правителство премахна тази заплаха за депортиране с ново вътрешно законодателство, за да даде „допълнителен шанс на тези, които не са осъзнали, че трябва да кандидатстват за нови документи".
Говорител на холандската имиграционна служба каза, че не може да коментира данните за последното тримесечие за 2022 г., но отбеляза, че решенията за връщане „означават, че молбата за пребиваване е отхвърлена или че предоставеното по-рано разрешение за пребиваване е оттеглено".

Станете почитател на Класа