Мит Ромни: Тръмп е негоден за поста, но обвиненията са политически

Мит Ромни: Тръмп е негоден за поста, но обвиненията са политически
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.04.2023
  • Share:

Мит Ромни, бившият кандидат за президент, който като сенатор от Юта беше единственият републиканец, гласувал за осъждането на Доналд Тръмп и в двата му процеса за импийчмънт, критикува офиса на окръжната прокуратура в Манхатън за делото, в което бившият президент пледира невинен.
„Вярвам, че характерът и поведението на президента Тръмп го правят негоден за поста (на президент – бел.ред.). Въпреки това, аз вярвам, че прокурорът на Ню Йорк се е напрегнал да достигне до наказателни обвинения, за да се вмести в политически дневен ред" каза Ромни в изявление, докато Тръмп беше изправен пред съда.
„Никой не е над закона, дори бившите президенти, но всеки има право на равно третиране пред закона. Прекомерното използване на прокурора създава опасен прецедент за криминализиране на политически опоненти и накърнява вярата на обществото в нашата съдебна система".
Тръмп е изправен пред 34 престъпления, произтичащи от плащания на тайни пари на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс; бившия модел на Playboy, Карън Макдугъл; и бившия портиер на Trump Tower, за когото прокурорите казаха, че се е опитал „да продаде информация относно дете, на което се твърди, че ответникът [Тръмп] е извънбрачен баща", което се оказа невярно.
В съда в Ню Йорк във вторник Тръмп пледира невинен.
Ромни беше подкрепен от Тръмп за собствената си кандидатура за президент през 2012 г., но се отрече от Тръмп през 2016 г. Въпреки това той флиртуваше с възможността да работи за бившия президент, евентуално като държавен секретар, преди да бъде избран за Сената и да се появи като негов виден критик.
През 2020 г. Ромни беше единственият републиканец, който гласува за осъждането на Тръмп в първия му процес за импийчмънт. Ромни стана първият сенатор, който някога е гласувал за отстраняване на президент от собствената му партия.
Тръмп беше импийчван и за втори път за подстрекаване на смъртоносната атака срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. в опит да отмени изборното си поражение от Байдън.

Станете почитател на Класа