САЩ отхвърлят твърденията на Китай

САЩ отхвърлят твърденията на Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.03.2023
  • Share:

Съединените щати отрекоха китайските твърдения, че американски разрушител е бил изгонен от водите около оспорваните Параселски острови, след като „незаконно" е навлязъл в района в Южнокитайско море.
В изявление в четвъртък китайската армия заяви, че „разрушителят с управляеми ракети USS Milius е нахлул незаконно в териториалните води на Китай, без одобрението на правителството, подкопавайки мира и стабилността в оживения воден път".
Военноморските сили на Съединените щати обаче обявиха това за невярно. „USS Milius провежда рутинни операции в Южнокитайско море и не е изгонен. Съединените щати ще продължат да летят, плават и оперират навсякъде, където международното право позволява", се казва в изявление на 7-ми флот на ВМС на САЩ.
Параселските острови са оспорван архипелаг, разположен на около 7 квадратни километра в Южнокитайско море. Китай де факто контролира островите и е изградил свои съоръжения и аванпостове, но Тайван и Виетнам също претендират за собственост.
Подобни взаимодействия са се случвали в миналото, включително през юли миналата година. Индо-тихоокеанското командване на САЩ по това време каза, че изявлението на Китай е „фалшиво" и американският кораб провежда операция за свобода на корабоплаването (Fonop), в съответствие с международното право. Fonop се опита да оспори ограниченията, наложени от различни страни, включително Китай, Тайван и Виетнам, върху „невинно преминаване" през спорната зона и да оспори твърдението на Китай за прави изходни линии, които обхващат Параселските острови.
„Съединените щати поддържат свободата на корабоплаването за всички нации като принцип. Докато някои държави продължават да претендират и налагат ограничения на правата, които надхвърлят правомощията им съгласно международното право, Съединените щати ще продължат да защитават правата и свободите на морето, гарантирани за всички", се казва тогава.
Съединените щати подкрепят съюзи в Азиатско-тихоокеанския регион, опитвайки се да противодействат на настойчивостта на Китай в Южнокитайско море и Тайванския пролив, докато Пекин се стреми да предяви своите териториални претенции.

Станете почитател на Класа