Проверяват Trump Media за възможно пране на пари

Проверяват Trump Media за възможно пране на пари
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.03.2023
  • Share:

Федералните прокурори в Ню Йорк, участващи в наказателното разследване на компанията за социални медии на Доналд Тръмп миналата година, започнаха да проверяват дали е нарушила законите за пране на пари във връзка с приемането на 8 милиона долара от заподозрени в руски връзки, според източници.
Компанията – Trump Media, която притежава платформата Truth Social на Тръмп – първоначално беше обект на криминално разследване за подготовката й за потенциално сливане с компания за празни чекове, наречена Digital World, която също беше обект на по-ранно разследване от Комисията по ценни книжа и борси.
Към края на миналата година федералните прокурори започнаха да проверяват два заема на обща стойност 8 милиона долара, прехвърлени на Trump Media през Карибите, от две неясни организации, които и двете изглежда са контролирани отчасти от връзката на съюзник на руския президент Владимир Путин, според източниците.
Разширеният характер на криминалното разследване, което не е докладвано по-рано, заплашва да забави завършването на сливането между Trump Media и Digital World, което би осигурило на компанията и Truth Social с до $1,3 милиарда капитал, в допълнение към листване на фондовия пазар.
Дори ако Trump Media и нейните служители не са изправени пред криминална експозиция за транзакциите, заемането на пари от потенциално неблагоприятни източници чрез непрозрачни канали може да замъгли имиджа на Тръмп, докато той се стреми да си върне Белия дом през 2024 г.
Степента на излагане на Trump Media и нейните служители за пране на пари остава неясна. Законът като цяло изисква от прокурорите да докажат, че обвиняемите са знаели, че парите са постъпления от някаква форма на незаконна дейност и транзакцията е предназначена да прикрие своя източник. Но съдебните преследвания за пране на пари обикновено се основават на косвени доказателства и могат да се основават на материали, които показват, че е малко вероятно въпросните пари да имат законен произход, казаха правни експерти.
Първото плащане от 2 милиона долара към Trump Media идва през декември 2021 г., когато компанията бе на ръба на колапса след планираното сливане с Digital World (което би отключило милиони за компанията). Банковият превод идентифицира Paxum Bank като бенефициент, въпреки че записът на заповед идентифицира юридическо лице, наречено ES Family Trust, като кредитор. Два месеца по-късно неочаквано второ плащане от 6 милиона долара пристигна в сметката на Trump Media от ES Family Trust, показва разписката за превода.
И в двата случая Орландо отказа да предостави подробности за истинската самоличност на заемодателите или произхода на парите на ръководителите на Trump Media, разказа в интервю Уил Уилкерсън, съоснователят на Trump Media, превърнал се в разобличител.
Руската връзка, която се проверява от прокурорите на южния окръг на Ню Йорк, се съсредоточава около част от собствениците на Paxum Bank – лице на име Антон Постолников, който изглежда е роднина на Александър Смирнов, съюзник на Путин.
Смирнов, който оглавява контролираната от Русия морска компания Росморпорт, е работил в централния офис на руското правителство до 2017 г. Преди това Смирнов е бил първи заместник-министър на правосъдието на Русия до 2014 г. и през повечето от първите два мандата на Путин като президент Смирнов е служил в изпълнителния кабинет на президента.
По това време Тръмп е председател на Trump Media, но не е известно дали е бил наясно с непрозрачния характер на двата заема. Тръмп обикновено не изглеждаше особено заинтересован от ежедневното управление на Trump Media, каза Уилкерсън.

Станете почитател на Класа