Англия плати на ЕС £2,3 милиарда за уреждане на спора за вноса от Китай

Англия плати на ЕС £2,3 милиарда за уреждане на спора за вноса от Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.02.2023
  • Share:

Правителството на Обединеното кралство е платило £2,3 милиарда на ЕС като част от дългогодишен спор за текстил и обувки, внасяни в Обединеното кралство от Китай. Последното плащане от £1,1 милиарда, извършено тази седмица, приключва делото.
Главният секретар на Министерството на финансите Джон Глен потвърди плащането в писмено изявление до Камарата на общините. „Въпреки че Обединеното кралство вече е напуснало Европейския съюз и това е наследство от времето преди нашето излизане, правителството има желание да разреши този дългогодишен казус веднъж завинаги и се е ангажирало да изпълни международните си задължения", каза той пред депутатите.
Случаят датира от 2017 г., когато Службата за борба с измамите на ЕС заяви, че британските власти са позволили на престъпниците да избегнат митата, като са направили неверни твърдения за дрехи и обувки, внесени от Китай. Установено е, че повече от половината от целия текстил и обувки, внесени в Обединеното кралство от Китай, са под „най-ниските приемливи цени".
Обединеното кралство направи плащане от над £600 милиона през юни 2022 г. и друго плащане от £620 милиона на 13 януари тази година.
Глен каза: „Обединеното кралство твърди по време на делото, че е предприело подходящи стъпки за противодействие на въпросната измама. Въпреки това, тъй като тези процедури за нарушение бяха повдигнати, Обединеното кралство предприе пропорционални и засилени стъпки за борба с тази измама, без да засяга законната търговия, включително чрез ликвидиране на заподозрени търговци чрез принудителни действия. Обединеното кралство възприема цялостен и динамичен подход за справяне с риска от митнически измами и развива отговорите си при появата на нови потенциални заплахи."
Той каза на депутатите „По време на този процес правителството също е съзнавало риска от по-нататъшно продължително съдебно производство, което би могло да доведе до данъкоплатците в Обединеното кралство не само към по-голяма сметка за главницата, но и към продължаващо натрупване на значителни лихви".

Станете почитател на Класа