Молекулярно велкро може да е ключ към имунитета срещу Covid

Молекулярно велкро може да е ключ към имунитета срещу Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.02.2023
  • Share:

Австралийски изследователи са открили в белите дробове протеин, който се закрепва към вируса на Covid-19 като велкро и го обездвижва, което може да обясни защо някои хора никога не се разболяват от вируса, докато други страдат сериозно от заболяването.
Изследването е ръководено от Грег Нийли, професор по функционална геномика в Центъра Чарлз Пъркинс към университета в Сидни, в сътрудничество с д-р Липин Лу, постдокторант изследовател и Матю Уолър, докторант. Техните открития бяха публикувани в списанието PLOS Biology в петък.
Екипът използвал човешки клетки в тъканна култура, за да търси в целия човешки геном протеини, които могат да се свържат със Sars-CoV-2, вирусът, причиняващ Covid-19.
Това бе направено с помощта на инструмента за генно инженерство, известен като Crispr, който им позволи да включат всички гени в човешкия геном, след което да видят кой от тези гени дава на човешките клетки способността да се свързват с шиповия протеин Sars-CoV-2. Шиповият протеин е от решаващо значение за способността на вируса да заразява човешки клетки. „Това ни позволи да открием този нов рецепторен протеин, LRRC15", каза Нийли.
„След това използвахме бели дробове от пациенти, починали от Covid или други заболявания, и открихме, че сериозно болните пациенти с Covid имат тонове от този LRRC15 в белите си дробове. LRRC15 не присъства при хората, докато Sars-CoV-2 не навлезе в тялото. Изглежда, че е част от нова имунна бариера, която помага за предпазване от сериозна инфекция с Covid-19, като същевременно активира антивирусния отговор на тялото".
Въпреки че тези пациенти, които са починали от Covid-19, произвеждат LRRC15, изследователите смятат, че не е произведен достатъчно или е произведен твърде късно, за да помогне. „Не можахме да разгледаме белите дробове на пациенти, преживели Covid, тъй като белодробната биопсия не е нещо, което се прави лесно върху живи хора. Предвиждаме, че има повече от този протеин в оцелелите в сравнение с тези, които са починали от Covid."
Отделно проучване от Лондон, което изследва кръвни проби за LRRC15, установи, че протеинът в кръвта е по-нисък при пациенти с тежък Covid в сравнение с пациенти с лек Covid, което подкрепя тази теория. „Фактът, че има този естествен имунен рецептор, за който не знаехме, който покрива белите ни дробове и блокира и контролира вируса – това е адски интересно. Сега можем да използваме този нов рецептор, за да проектираме лекарства с широко действие, които могат да блокират вирусната инфекция или дори да потиснат белодробната фиброза. Понастоящем няма добри лечения за белодробна фиброза", каза Нийли.
Лу каза „LRRC15 действа малко като молекулярно велкро, тъй като се залепва за шипа на вируса и след това го издърпва от целевите типове клетки".
Проф. Стюарт Турвил, вирусолог от института Кърби към Университета на Нов Южен Уелс, каза, че откритието е „мощен пример" за това какво се случва, когато екипи работят заедно в Австралия.
„Това е способността да се събуждат или изключват хиляди протеини наведнъж и когато се разглеждат нови вируси, това е наистина важно. Нашият екип предостави платформите и вируса за тестване в тази среда и тези сътрудничества са наистина мощни както сега, така и в бъдеще за възникващи патогени."
На откритието може да отнеме години, за да се превърне в лекарства, които могат да предпазват от вируси и други болести, но Турвил каза, че „изследването допринася за нашето разбиране за вродения имунитет – твърдо заложени човешки реакции, които могат да задействат веднага щом се появи вирус".

Станете почитател на Класа