Новото оръжие в антибиотичната война срещу бактериите

Новото оръжие в антибиотичната война срещу бактериите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Учените са открили растителен токсин, чийто уникален метод за отхвърляне на бактерии може да се използва за създаване на мощна нова гама антибиотици. Перспективата за разработване на нови антибактериални лекарства по този начин беше приветствана от лекарите, които от много години предупреждават, че постоянното нарастване на мултирезистентните патогени като E coli сега представлява опасна заплаха за здравеопазването по цялата планета.
Световната здравна организация предупреди, че антибиотичната резистентност се е превърнала в една от най-големите заплахи за глобалното здраве, продоволствената сигурност и развитието. Безразборната прекомерна употреба на антибиотици е причинила бактериите да развият резистентност към тях, което е довело до еволюцията на някои щамове микроби, които са станали много по-трудни за елиминиране, което от своя страна е довело до по-високи медицински разходи, продължителен болничен престой и повишена смъртност.
Новият антибиотик - албицидин - атакува бактериите по напълно различен начин от съществуващите лекарства, разкриха група британски, немски и полски учени в статия, публикувана наскоро в списанието Nature Catalysis. Това предполага нов път за справяне с бактериалните заболявания, казват те. „Не успяхме да предизвикаме никаква резистентност към албицидин в лабораторията. Ето защо ние сме наистина развълнувани – защото смятаме, че ще бъде много трудно за бактериите да развият резистентност срещу антибиотици, получени от албицидин", каза Дмитрий Гиларов, чиято изследователска група е базирана в Центъра Джон Инес в Норич.
Албицидинът се произвежда от бактериален растителен патоген, наречен Xanthomonas albilineans, който предизвиква опустошително заболяване в захарната тръстика, известно като попарване на листата. Патогенът използва албицидин, за да атакува растението, но също така беше установено преди няколко десетилетия, че той е много ефективен при убиване на бактерии. „Проблемът беше, че по онова време не знаехме как точно албицидинът атакува бактериите и затова не можехме да го използваме като основа за нови антибиотици, защото те можеха да предизвикат всякакви усложнения в човешкото тяло. Трябваше да определим как точно убива бактериите и това е, което постигнахме сега", каза Гиларов.
Работейки с учени от Техническия университет в Берлин в Германия и от Ягелонския университет в Краков, Полша, Гиларов и неговият екип използваха серия от съвременни техники, за да разкрият как албицидинът убива. „Сега имаме структурно разбиране, можем да създадем модификации на албицидин, за да подобрим неговата ефикасност и фармакологични свойства. Вярваме, че това е един от най-вълнуващите нови кандидати за антибиотици от много години насам. Той има изключително висока ефективност в малки концентрации срещу патогенни бактерии – дори тези, които са резистентни към широко използваните антибиотици като флуорохинолони", каза Гиларов.
Няма нищо по-добро за лечение на бактериално заболяване от антибиотик, така че тази работа, която отваря цяла нова гама от лекарства, базирани на новото ни разбиране за това как действа албицидинът, трябва да е добра новина. Може да отнеме години, за да създадем клинично ефективни версии, но предполага, че един ден може да имаме ново оръжие в арсенала си. Трябва да предостави стимули или да създаде специален институт за разработка на антибиотици

Станете почитател на Класа