Дипломатическите отношения на Русия

Дипломатическите отношения на Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.01.2023
  • Share:

Една инвентаризация на текущото състояние на дипломатическите отношения на Русия с други страни според TASS FACTBOX.
В момента 193 държави са членове на ООН. Още две държави - Ватикана и Палестина - имат статут на постоянни наблюдатели в ООН. Русия признава 197 държави: всички членки на ООН и постоянните наблюдатели, както и 2 частично признати държави - Абхазия и Южна Осетия.
В момента Русия има дипломатически отношения със 191 държави: 187 са държави-членки на ООН, 2 са постоянни наблюдатели в ООН (Ватикана и Палестина) и 2 са частично признати държави (Абхазия, Южна Осетия).
Русия няма дипломатически отношения с пет страни членки на ООН. Не са установени дипломатически отношения с Бутан и Соломоновите острови (с последните се водят преговори). По тяхна инициатива бяха прекратени дипломатическите отношения с три държави: Грузия (през 2008 г.), Украйна (през 2022 г.) и Микронезия (през 2022 г.).
В най-новата история на Русия има три случая на прекратяване на дипломатически отношения, всички по инициатива на противоположната страна.
През септември 2008 г. дипломатическите отношения между Русия и Грузия бяха прекъснати по инициатива на властите в Тбилиси. Причината е признаването на Абхазия и Южна Осетия след въоръжения конфликт с Грузия от 8-12 август 2008 г. В момента интересите на двете страни се представляват от секции в посолствата на Швейцария в Москва и Тбилиси, които се занимават основно с в консулската работа, включително издаването на визи. Швейцария действа и като посредник при организирането на контакти и срещи между официални лица.
През февруари 2022 г. Украйна обяви прекратяването на дипломатическите отношения с Русия, след като Русия призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики (в момента - съставни територии на Русия) и започна специална военна операция в Украйна. Швейцария предложи своето посредничество в представляването на интересите на двете страни. Москва обаче отказа да разглежда Швейцария като дипломатически посредник поради решението й да се присъедини към антируските санкции.
През февруари 2022 г. Микронезия прекъсна дипломатическите отношения с Русия в подкрепа на украинските власти, които бяха призовали своите партньори да се откажат от дипломатическите отношения с Русия.
В повечето страни Русия е представена от извънредни и пълномощни посланици. В Палестина има представителство (мисия) на Руската федерация към Палестинската национална администрация.
Посланиците на Русия в 30 страни (Австралия, Ангола, Бенин, Бразилия, Венецуела, Гвиана, Гана, Гвинея, Джибути, Зимбабве, Индонезия, Испания, Италия, Камерун, Кот д'Ивоар, Куба, Мадагаскар, Мали, Мексико, Мозамбик, Никарагуа, Нова Зеландия, Сенегал, Уганда, Филипините, Франция, Швейцария, Шри Ланка, Южна Африка и Ямайка) представляват едновременно интересите на Русия и други държави.
В момента в две страни - Йемен и Литва - Русия е представена на по-ниско дипломатическо ниво - от шарже д'афер.
Руското посолство в Йемен беше евакуирано през декември 2017 г. поради военните действия в тази страна и се премести в Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Интересите на Русия в Йемен се представляват от нейния шарже д'афер.
През април 2022 г. Литва изгони руския посланик от Вилнюс и отзова посланика си от Москва. На 23 май 2022 г. президентът на Литва Гитанас Науседа подписа указ за понижаване на дипломатическите отношения между Литва и Русия.
През януари 2023 г. беше взето решение за прехвърляне на дипломатическите отношения между Русия, Естония и Латвия на ниво шарже д'афер. На 23 януари руското външно министерство понижи дипломатическите отношения с Естония в отговор на неприятелското решение на естонската страна да намали радикално броя на персонала в руското посолство в Талин, а също и поради разрушаването на цялата система на отношения с Москва. На 7 февруари посланиците на двете страни ще напуснат дипломатическите мисии. На същия ден, 23 януари, Латвия, в знак на солидарност с Естония, обяви, че ще понижи дипломатическите отношения с Русия от 24 февруари.

Станете почитател на Класа