Северна Корея блокира столицата Пхенян заради респираторни заболявания

Северна Корея блокира столицата Пхенян заради респираторни заболявания
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.01.2023
  • Share:

Властите в севернокорейската столица Пхенян наредиха петдневно блокиране поради нарастващи случаи на неуточнено респираторно заболяване, съобщи базираната в Сеул NK News, позовавайки се на правителствено съобщение.
В известието не се споменава Covid-19, но се казва, че от жителите на града се изисква да останат в домовете си до края на неделя и да се подлагат на температурни проверки няколко пъти всеки ден, според NK News, който наблюдава Северна Корея.
Във вторник уебсайтът съобщи, че жителите на Пхенян изглежда се запасяват със стоки в очакване на по-строги мерки. Не беше ясно дали други райони на Северна Корея са наложили нови блокировки.
Северна Корея призна първото си огнище на Covid-19 през 2022 г., но до август обяви победа над вируса. Режимът никога не е потвърдил колко хора са хванали Covid, очевидно защото му липсват средства за провеждане на широко тестване.
Вместо това той отчита ежедневен брой пациенти с треска, бройка, която нараства до 4,77 милиона от население от около 25 милиона. Но не е съобщавало за такива случаи от 29 юли.
Държавните медии продължават да съобщават за антипандемични мерки за борба с респираторните заболявания, включително грип, но все още не са съобщили за заповедта за блокиране.
Държавната информационна агенция KCNA каза, че „град Кесонг, близо до границата с Южна Корея, е засилил кампаниите за обществена комуникация, така че всички работещи да спазват доброволно противоепидемичните разпоредби в работата и в живота си".

Станете почитател на Класа