WP: Войната може да се проточи с десетилетия поради тази причина

WP: Войната може да се проточи с десетилетия поради тази причина
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2022
  • Share:

Войната на Украйна с Русия може да се проточи с десетилетия заради статута на Крим, който остава препъни камък в конфронтацията между двете страни.

 

 

Макар и малко вероятно, може да бъде постигнато споразумение, което да реши проблема с полуострова, съобщава The Washington Post.

Ключова територия и за двете страни остава Кримският полуостров. Именно тук започва руско-украинската война през февруари 2014 г. с анексирането на полуострова от Русия, което прераства в пълномащабно руско нахлуване в Украйна осем години по-късно, през февруари 2022 г.

Украинският президент Владимир Зеленски настоява, че само връщането на Крим ще сложи край на войната; за руския президент Владимир Путин загубата на Крим би била катастрофа.

Поради това Путин даде ясно да се разбере, че всеки опит на Украйна да си върне Крим ще премине червена линия, която той няма да допусне.

Надеждата на Украйна да си върне Крим отдавна изглеждаше като неосъществима мечта, но неотдавнашните победи на ВСУ внезапно я направиха правдоподобна и вероятно опасна.

Западът, макар и да подкрепя Украйна, се опасява, че всяко украинско военно нахлуване в Крим може да провокира Путин към решителни действия, включително и към използване на ядрено оръжие.

Някои западни представители се надяват, че споразумението за предаване на Крим на Русия може да бъде основа за дипломатически край на войната. Украинците отхвърлят идеята, а руснаците казват, че няма нужда от споразумение за територия, която вече им принадлежи, макар и незаконно.

Желанието на Украйна да си върне Крим подсказва, че борбата за полуострова няма да приключи без сражения. След освобождаването на Херсон, който Москва обеща да превърне в руски завинаги, бившият руски президент Дмитрий Медведев обеща "ден на страшния съд" в случай на нападение срещу Крим.

Междувременно Украйна изготвя подробни планове за реинтеграция на Крим, включително за експулсиране на хиляди руски граждани, които са се преместили там след 2014 г.

Както пише The Washington Post, отказът на двете страни да се откажат от претенциите си към Крим заплашва да превърне тази война в многогодишен конфликт, много подобен на конфронтацията в Палестина за Западния бряг и ивицата Газа или за Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения.

Анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. беше много популярно в Русия, а рейтингът на Путин скочи до небето. Въпреки това анексирането беше нарушение на международното право и западните страни побързаха да наложат санкции срещу Русия.

В рамките на осем години съдбата на Крим е засенчена и от войната в Донбас. Но Зеленски започва да разработва план за деокупация и реинтеграция на Крим много преди пълномащабното нахлуване на Русия през февруари тази година.

Рори Финин от Университета в Кеймбридж, Великобритания, смята, че компромис по въпроса за Крим е много малко вероятен.

"Идеята, че Украйна трябва да се върне към статуквото след 2014 г., е безсмислена, защото всичко, което ще се случи, е нова ескалация. Трудно е да си представим, че украинците ще бъдат доволни от това, че ще се откажат от тази територия", казва Финин.

Русия също така възнамерява да запази контрола си над Крим, което поражда опасения сред западните официални лица относно крайните мерки, които Путин може да предприеме, за да го задържи.

В неотдавнашно интервю Дейвид Ричардс, бивш началник на щаба на британската армия, заяви, че Украйна би рискувала да избухне ядрена война, за да защити Крим.

"Путин може да направи нещо много глупаво. Той може да използва тактически ядрени оръжия", казва Ричардс.

Въпреки това някои западни представители се надяват, че споразумението за Крим може да бъде ключът към прекратяване на войната, и заявиха, че вярват, че Зеленски и неговите съветници са били по-отворени за потенциални отстъпки, отколкото показват техните изявления.

По време на първоначалните мирни преговори през март Киев даде знак, че е готов да преговаря за статута на Крим. Това поражда възможността Зеленски да има различни идеи за Крим от тези за другите окупирани от Русия територии в Украйна, които той настоява да бъдат върнати.

"Може би ще има някакво споразумение за Крим, надлежно проведен референдум, може би нещо като хонконгската сделка, както беше между Великобритания и Китай, според която Крим ще остане част от Русия за няколко години", казва Ричардс.

Въпреки това много експерти смятат, че войната, започнала в Крим, трябва да приключи там.

 

Станете почитател на Класа