Мъск може да загуби титлата „най-богат човек в света“

Мъск може да загуби титлата „най-богат човек в света“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.12.2022
  • Share:

Tesla е загубила почти половината от пазарната си стойност, откакто нейният основател Илон Мъск направи оферта за Twitter през април, намалявайки нетното си състояние с около 70 милиарда долара и излагайки на риск титлата си на най-богатия човек в света.
Акциите на компанията за електрически автомобили се търгуваха на 340,79 долара на 13 април, ден преди Twitter да разкрие в документ за ценни книжа, че милиардерът е направил оферта да купи компанията за социални медии за 43,4 млрд. долара. Оттогава цената на акциите на Tesla се срина с 49% до $173,44 (£141,29), също поради опасения относно прекъсвания в една от фабриките в Шанхай.
Шефът на Tesla е продал акции на Tesla за 20 милиарда долара от април, за да финансира изкупуването. Сега той притежава 445 милиона акции, според Reuters, а спадът на цената на акциите е намалил стойността на този актив от 151 на 77 милиарда долара.
Това означава, че претенцията му да бъде най-богатият човек на планетата е застрашена, тъй като французинът Бернар Арно, главен изпълнителен директор на луксозната група LVMH, го следва по петите. В сряда движението на акциите дори показа за кратко, че Арно заема първото място.
Мъск каза за своето придобиване на Twitter: „Притежаването на публична платформа, която се ползва с масово доверие, е изключително важно за бъдещето на цивилизацията."
Въпреки това акционерите на Tesla се притесняват как той разпределя времето си между сайта на социалните медии и многото си други начинания като ракетната компания SpaceX и че управлението на Twitter представлява твърде голямо разсейване.
В допълнение към тези опасения, банкерите на Мъск обмислят да заменят част от дълга с висока лихва от 13 милиарда долара, който той използва, за да купи платформата през октомври, с маржин заеми, обезпечени с акции на Tesla, съобщи Bloomberg.
Мъск е подложен и на натиск да върне Twitter, който вече изпитваше затруднения, преди той да го купи, реализирайки 221 милиона долара нетна загуба миналата година.

Станете почитател на Класа