Американците построиха “тръбопровод за пари” в Украйна

Американците построиха “тръбопровод за пари” в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2022
  • Share:

Вчера в новините по целия свят грее Сам Банкман-Фрийд - пълничко, къдрокосо, със смутена усмивка създание в разтегната тениска и протрити шорти. Финансово чудо, млад милиардер, който създаде прогресивната крипто борса Еф-Ти-Екс и дарява много пари за благотворителност. Той е и “Доктор Зло” който фалира тази борса и завлече клиентите за милиарди долари.

Световните медии са пълни с интервюта с Банкман-Фрийд, анализатори със сбръчкани чела говорят за вечнозелената тема за финансовите пирамиди: „Такова никога не се е случвало – и ето че пак“. Къдрокоското изпълни всички телевизионни екрани. От него усърдно се надува звезда от световна величина.

Дали е гений-аутист, неразбран от съвременниците си? Или злодей от световна класа, ограбил стотици хиляди лековерни граждани. Веган, социалист, алтруист, който презира лукса и обещава да даде състоянието си на бедните? Убеден многоженец, който живее на Бахамите в луксозен мезонет в компанията на десет свои колеги, с които беше в най-различни нестандартни връзки. Като цяло, сюжетни линии за цял касов филм.

Ако обаче изхвърлим всички тези холивудски разработки, бързо се оказва, че този млад талант е просто актьор за една роля. Сам е избутан на преден план с всички сили, за да покрие с тялото си истинските клиенти на измаматаЕф-Ти-Екс. В същото време финансовите анализи, изпъстрени с плашещи термини, убеждават обществеността, че това е чисто икономически въпрос. Въпреки че всъщност да е голям политически скандал.

Да се върнем за момент в 2016 г. Младият Сам – тук неволно се припомнят историите на Толкин – е само на 24 години. Добрият хобит, пардон, бъдещият гений работи като търговец в “Джейн Стрийт Капитал”. Там работи и брат му Гейб.

Всезнаещият “Файненшъл Таймс” смята “Джейн Стрийт Капитал” за "най-тайнствената компания на Уолстрийт".

Изненадващо често тази фирма успява там, където конкурентите се провалят, и е трудно да се обясни това с друго освен наличието на различни вътрешни хора.

Компанията има отлични отношения с служителите на Федералния резерв. Основателят на “Джейн Стрийт Капитал” Роб Граниери е близък приятел с висши представители на Демократическа партия и редовно спонсорира играчи в тежка категория като Нанси Пелоси.

Засега Сам не показва признаци на гениалност. Той е откровено губещ се на фона на изключителните си родители. Джоузеф Банкман и Барбара Фрийд са професори по право в Станфордския университет, известни адвокати, радикални левичари и отново най-добри приятели на лидерите на Демократическата партия.

Барбара Фрийд е специалист по данъчно право. Тя и съпругът ѝ са имали достъп от десетилетия в чувствителни области като данъчните декларации на сенатори и конгресмени от Демократическата партия. Двойката се занимава с "оптимизация", тоест наричайки нещата с истинските им имена, помага на високопоставени американски политици да укриват данъци. Успоредно с това Барбара Фрийд събира дарения за Демократическата партия, като контролира финансови потоци за десетки и стотици милиони долари.

Но през 2016 г. цялата тази схема на финансиране, перфектно изградена и надеждно покрита от Темида, се проваля. Демократите не успяват да прокарат Хилари Клинтън в президентския пост. Имат спешна нужда от пари за следващия изборен цикъл. Много пари. И е желателно данъчните да не се месят. Криптовалутата е идеалният инструмент.

Още през 2018 г. неуморната Барбара Фрийд започва нов фонд, наречен Mind The Gap. Натрупва дарения за участието на демократите в междинните избори. Неясно се посочва, че повечето дарители са от Силиконовата долина, но фондацията внимава да не разкрива имената на дарителите. Донорите също са задължени да подкрепят с долари организации с нестопанска цел, които работят за привличане на нелегални мигранти и като цяло тези, които нямат право на глас, към изборите. Това го знаем. Как иначе демократите могат да спечелят?

Успоредно с това през 2016-2018 г. баща и син Байдън усвояват една толкова интересна сива зона като Украйна. Хънтър "работи" в “Бурисма” събирайки милиони в биолаборатории. Тук има много възможности за изпомпване на средства от американския бюджет в джобовете на отделни американски политици. Но за да го постави на конвейера, ви е необходим специален "тръбопровод за пари", където всички транзакции ще бъдат обезличени и данъчните власти не могат да копаят в тях.

А през пролетта на 2019 г. Демократическата партия номинира Байдън-старши за свой кандидат за президент на САЩ. В същия момент крипто борсата Еф-Ти-Екс започва да работи в Хонконг. И чак тук в нашата история се появява младият талант Сам Банкман-Фрийд. Той е назначен за зитс-председател на тази лудница.

Криптоборсата моментално е поставена на пиедестал, Сам се разтръбява от всяко желязо. Изведнъж той става едновременно математически гений, бъдещ трилионер и социален активист. И отново му помагат близките. Брат му Гейб по това време е изградил тесни връзки с цялата върхушка на Демократическата партия, превръщайки се в „съветник“ в техните хитри финансови схеми. Скоро той ще създаде и собствен фонд за защита от пандемията, парите от който ще отидат за Демократическата партия.

Лелята на Сам, Линда Фрийд, е видна фигура в Световния икономически форум (да, същият с „Голямото рестартиране“).

На Сам не му остава нищо друго, освен да седи, да свежда поглед и с крива усмивка да сипе технически термини. Инвеститорите харесват това. А всъщност е “носете си паричките, иначе лошо...”

От откриването си цялата крипто борса Еф-Ти-Екс открито работи в полза на Демократическата партия на САЩ. Само официално Сам Банкман-Фрийд дарява четиридесет милиона долара на демократите. Републиканците обаче са убедени, че реалният мащаб на измамата е много по-голям. Според тях десетки милиарди долари от американския бюджет са прехвърлени в Украйна, където представители на киевския режим са купили крипто на Еф-Ти-Екс с тези пари и са ги предали на лидерите на Демократическата партия.

Демократите успяха да направят особено добри пари след началото на СВО. Финансовата помощ се изля в Украйна в бурен поток и скоро се озова в сметките на тези, които започнаха всичко. Не е изненадващо, че демократите толкова разпалиха украинския конфликт.

Тази хранилка продължи точно толкова дълго, колкото да избере Джо Байдън за президент, да направи пари в Украйна и да спечели Сената на последните междинни избори. Веднъж свършили изборите и криптоборсата се срина.

От електронната кореспонденция и докладите на служителите на Еф-Ти-Екс става ясно, че те не са били наясно какво се случва и са били искрено притеснени за съдбата на своето потомство. Те попитали Сам Банкман-Фрийд защо е взел такива глупави решения, предупредили го за неизбежен фалит. Е, простодушни хора, какво да кажем.

Днес американските медии се фокусират върху страданието на гражданите, които са купили тази крипто примамка и са вложили последния си долар в нея. Изглежда доста цинично от тяхна страна - същите медии не рекламираха ли Еф-Ти-Екс до небето?

Не се научиха американските граждани. Веднъж на всеки десет години неумолим жътвар идва при тях и чисто и просто отрязва от спестяванията им. Преди Сам Банкман-Фрийд беше банка “Леман Брадърс”. И още по-рано - легендарният Бърни Мадоф, който фалира два-три милиона души и умря скоро в затвора. О, как холивудските звезди и лидерите на Демократическата партия рекламираха Мадоф навремето. Все пак – той на практика пое издръжката на Чък Шумър, Хилари Клинтън и останалите.

Американските медии трябваше да се съсредоточат върху политическия аспект на тази измама. Всъщност .Демократическата партия изтегли милиарди бюджетни средства в Украйна, а след това ги върна в джоба си чрез „паричния тръбопровод“ на Еф-Ти-Екс. Което от своя страна ѝ помогна да спечели изборите, напълни всичко с пари и си осигури несменяемост. Има много членове от НК, поне теоретично.

Но обсъждането на тази тема в САЩ е неприлично. Сам Банкман-Фрийд ще поеме успеха на политиците. Въпреки това, дори и започне да търка наровете, очевидно го чака същото откритие като Джордан Белфорт, „вълкът от Уолстрийт“: „В затвора бързо разбрах, че ако имаш пари, всичко е тук за теб. Тук ще бъде съвсем различно. Всичко ще бъде наред."

Междувременно възрастните чичовци и лели ще намерят друг млад талант, за да прикрият кражбата си. Малко ли са паднали в тази бездна?...

Виктория Никифорова, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа