Евродепутати не искат дебати за визова либерализация с Катар

Евродепутати не искат дебати за визова либерализация с Катар
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2022
  • Share:

На започващата в понеделник пленарна сесия в Страсбург, евродепутатите трябваше да одобрят започването на преговори между Европейския парламент и страните-членки за облекчаване на визовия режим за Катар и Кувейт

 

 

Eвродепутатите от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и от Прогресивния алианс на социалистите и демократите ще се противопоставят на започването на преговори за либерализация на визовия режим с Катар, съобщи БНР.

Това става, след като вчера заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли бе задържана заради подозрения в корупция и пране на пари, свързани с емирството.

На започващата в понеделник пленарна сесия в Страсбург, евродепутатите трябваше да одобрят започването на преговори между Европейския парламент и страните-членки за облекчаване на визовия режим за Катар и Кувейт. Той вече получи зелена светлина от Съвета на ЕС в края на юни и предвижда гражданите на двете страни да влизат в Общността без визи в рамките на 90 дни на реципрочен принцип.

Нещата обаче се промениха след вчерашния арест на Кайли, обиските в около 17 домове и разпитите на бивш евродепутат, както и негов асистент, с когото тя съжителства - Франческо Джорджи. Докладчикът по текста Ерик Маркуарт от Зелените заяви, че ще се противопостави на започването на преговорите, като към тази позиция се присъедини и неговата група.

"Нулева толерантност към корупцията", написа в "Туитър" заместник-председателят на Европарламента от групата на Зелените Тери Райнтке.

Прогресивният алианс на социалистите и демократите, от чиято група е Кайли, настоява за прекратяването на работата по всякакви досиета и гласуване, свързано с всички страни в Залива, особено по визовата либерализация.

Евродепутатите днес разсъждаваха върху отношението на колегите си социалдемократи по време на дебатите и вота на 24 ноември на резолюция, с която се осъжда нарушаването на човешките права в Катар.

Тогава, според слухове, Кайли е заявила, че емирството е безупречно по отношение на правата на труда и е допълнила, че европейците нямат никакво морално право да му четат морал.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа