Южнокорейците ще станат по-млади с премахване на традиционната възрастова система

Южнокорейците ще станат по-млади с премахване на традиционната възрастова система
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.12.2022
  • Share:

Южна Корея прие закони за премахване на традиционния си метод за броене на възрастта и за приемане на международния стандарт - промяна, която ще направи нейните граждани с една или две години по-млади в официалните документи.
Счита се, че корейците са навършили една година, когато се родят, и се добавя една година на всеки 1 януари. Тази възраст е най-често цитирана от корейците в ежедневието.
Съществува и отделна система за целите на наборната военна служба или за изчисляване на законовата възраст за пиене на алкохол и пушене, при която възрастта на лицето се изчислява от нула при раждането и се добавя една година на 1 януари.
От началото на 60-те години обаче Южна Корея използва за медицински и правни документи и международната норма за изчисляване от нула при раждане и добавяне на година на всеки рожден ден.
Объркващият набор от системи ще изчезне от юни 2023 г. – поне в официалните документи – когато влязат в сила новите закони, които предвиждат използването само на международния метод за броене на възрастта.
„Преразглеждането е насочено към намаляване на ненужните социално-икономически разходи за правните и социални спорове, както и объркването поради различните начини за изчисляване на възрастта", каза Ю Санг-бум от управляващата партия „Силата на народа" пред парламента.
Джонг Дае-ун, 29-годишна офис служителка, е щастлива от промяната и казва, че винаги е трябвало да мисли два пъти, когато са я питали в чужбина за нейната възраст. „Спомням си, че чужденците ме гледаха с недоумение, защо ми отнема толкова време да отговоря на колко години съм. И кой не би приветствал да стане с година или две по-млад?" добави тя.
Произходът на системата е неясен. Една теория е, че навършването на една година при раждането взема предвид времето, прекарано в утробата – с девет месеца, закръглени до 12. Други го свързват с древна азиатска цифрова система, която не е имала концепцията за нула.
Обясненията за допълнителната година, добавена на 1 януари, са по-сложни. Някои експерти посочват теорията, че древните корейци са поставяли годината си на раждане в китайския 60-годишен календарен цикъл, но по времето, когато не е имало редовни календари, те са били склонни да игнорират деня на своето раждане и просто са добавяли цяла година в първия ден от лунния календар.

Станете почитател на Класа