Руският флот обяви, че е свалил дрон на пристанището в Севастопол

Руският флот обяви, че е свалил дрон на пристанището в Севастопол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Твърдението идва след като няколко руски военновъздушни бази, някои от които разположени на стотици километри от Украйна, станаха мишена на атаки с дронове

 

 

Руският флот е свалил днес дрон на пристанището в Севастопол, обявиха местните власти, цитирани от Франс прес. Твърдението идва на фона на многобройните атаки по руски бази през последните седмици, които се приписват на Украйна, посочват АФП и БТА.

"Тази сутрин кораб на Черноморския флот свали дрон над морето", съобщи в "Телеграм" назначеният от Русия за губернатор на кримския град Михаил Развожаев, без да даде повече подробности.

Твърдението идва след като няколко руски бази, някои от които разположени на стотици километри от Украйна, станаха мишена на атаки с дронове.

През последните седмици Кримският полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., също стана обект на атаки с дронове, за които Кремъл обвинява Украйна. По думите на губернатора на 22 ноември руската противовъздушна отбрана е свалила два дрона в близост до електрическа централа на полуострова.

Руският Черноморски флот е базиран в пристанището на град Севастопол. В края на октомври местните власти съобщиха за масирана атака с дронове срещу него. Нападението причини щети по най-малко един кораб и накара Москва да се оттегли за кратко от споразумението за износ на зърно от Украйна.

Украинската армия наближи Кримския полуостров след победната контраофанзива, която ѝ позволи да си върне стратегическия южен град Херсон в средата на миналия месец. Преди нея Киев осъществи удари по логистичната мрежа на Русия с помощта на информатори зад противниковите линии.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обяви също днес, че е задържала двама жители на Севастопол по подозрение, че предават на Украйна информация за военни обекти.

Според ФСС единият заподозрян е вербуван от Киев още през 2016 г. и след началото на войната през февруари е предавал "информация за местоположението на обекти на руското министерство на отбраната". Неговият съучастник е обвинен "в събиране и предаване на чуждестранна служба на информация за обекти на ФСС през Уотсап".

ФСС не предостави допълнителна информация за самоличността на двамата и кога са задържани. Започнато е разследване за държавна измяна, което се наказва с до 20 години затвор.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа