Русия е готова за диалог със САЩ само на равноправна основа

Русия е готова за диалог със САЩ само на равноправна основа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

„Москва е готова за диалог с Вашингтон само въз основа на принципа на равнопоставеност и надлежно отчитане на опасенията й за сигурността си и призовава американската страна към честна работа", заяви руското посолство в САЩ в коментар по случай 35-ата годишнина от срещата на върха във Вашингтон.
„Призоваваме американската страна да работи честно. Игнорирането на руските интереси, както и необмисленото провеждане на външната политика от страна на Вашингтон при убеденост в собствената си изключителност и превъзходство, вече доведоха до огромни проблеми, кризи в световната политика и икономика", отбелязват от посолството.
„Научихме си уроците от миналото. Наясно сме с каубойското желание да „разбием съперника". Прекрасно разбираме, че не трябва да се приема всичко, което американският политически истаблишмънт, особено днешният, показва като лицева стойност. Русия е готова за диалог само на основата на равнопоставеност и ако се вземат предвид опасенията за сигурността на страната ни", се подчертава.
Посолството припомни "особено постижение на срещата на върха във Вашингтон от 8-10 декември 1987 г. е подписването от лидерите на двете суперсили на Договора за ликвидиране на техните ракети със среден и по-малък обсег. Вземащите външнополитически решения във Вашингтон днес трябва отново да погледнат назад към тези събития, за да извлекат поуките от тях", отбелязва посолството.
Според посолството „мемоарите на съветския лидер Михаил Горбачов (1931-2022) и на тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън (1911-2004) показват, че е очевидно, че нивото на недоверие един към друг оставало много високо. Разликите изглеждаха непреодолими. Въпреки това и двамата лидери осъзнаваха важността на преговорния процес, необходимостта от промяна на парадигмата и отдалечаване от открита конфронтация, изпълнена с най-трагичните последици за целия свят, към намирането на компромис. Дипломацията проработи, проведоха се преговори, организираха се срещи на експерти от двете страни", се подчертава в него.

Изводът според руската дипломатическа мисия е, че „при видимата с невъоръжено око непримиримост, както и антагонизма в подходите за решаване на определени проблеми в двустранните отношения, е необходимо да се чува и изслушва партньорът, да се разбират и приемат опасенията. свързани с гарантиране на сигурността на държавата, а не да се опитват да мамят. Има твърде много зрители; няма прикриване на евтини трикове".

Станете почитател на Класа