Канада ще преразгледа „смущаваща“ полицейска радио сделка за връзки с Китай

Канада ще преразгледа „смущаваща“ полицейска радио сделка за връзки с Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща да преразгледа договор, възложен на свързана с Пекин фирма за доставка и поддръжка на радиооборудване на федералната полиция, като се позова на възможни опасения за сигурността.
Договорът за половин милион долара за система за радиочестотно филтриране за предотвратяване на подслушване отиде при канадската Sinclair Technologies, която се контролира от китайската Hytera Communications. Базираната в Шензен компания е частично собственост на китайското правителство и е включена в черния списък на Съединените щати – което поражда опасения относно потенциалния китайски достъп до комуникациите на Кралската канадска конна полиция (RCMP).
Трюдо отбеляза, че докато канадските агенции за сигурност са предупредили за „чуждестранна намеса в нашите институции и нашите структури, тук служителите подписват договори, които имат съмнителни нива на сигурност за нашите операции и нашите институции за национална сигурност като RCMP. Ще проследим това, за да гарантираме, че комуникационните технологии, използвани от правителството и неговите агенции, са защитени", обеща той.
„Правителството трябва също така да се увери, че Канада не подписва договори с предложилия най-ниска цена, които след това се обръщат и ни оставят изложени на пропуски в сигурността", каза той.
Федералната комисия по комуникациите на САЩ забрани Hytera през 2021 г., заявявайки, че е сред няколко китайски фирми, които представляват риск за националната сигурност. Hytera също е изправена пред обвинения – които отрича – в заговор за кражба на търговски тайни от американската телекомуникационна компания Motorola Solutions.
В писмено изявление Мартин Кардозо, търговски директор на Sinclair Technologies, каза, че компанията е независимо регистрирана и работи в Канада и нейните продукти се ползват с доверието на експерти по обществена безопасност в световен мащаб. RCMP също казаха, че са уверени, че системата, която вече се инсталира, ще остане защитена.
Министърът на обществената безопасност Марко Мендисино каза, че е инструктирал служителите си да разгледат внимателно договора и процеса, по който е възложен.
„Една от причините, поради които въведохме процес, който разглежда потенциалните възможности или вектори за чуждестранна намеса в контекста на договорите, е да гарантираме националния интерес на Канада, да гарантираме нашата национална сигурност."

Станете почитател на Класа