Иран протестира: петима са осъдени на смърт

Иран протестира: петима са осъдени на смърт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.12.2022
  • Share:

Иранските власти осъдиха петима души на смърт за предполагаемо убийство на член на военизирана сила, свързана с Ислямската революционна гвардия на Иран, съобщиха държавни медии. Други 11 получиха присъди за затвор.
13-те мъже и трима непълнолетни – никой от които не е идентифициран – бяха обвинени в убийството на Рухола Аджамян, член на Basij, военизиран доброволчески клон на елитната Революционна гвардия на Иран, според доклад на IRNA, държавната информационна агенция на Иран, на вторник.
Предполагаемото убийство е извършено в Карадж, близо до Техеран, на 12 ноември, когато група мъже преследват и нападат Аджамян с ножове и камъни, се казва в доклада. Докладът на IRNA се отнася до „бунтовници", термин, който обикновено се използва от правителството за обозначаване на протестиращите. По това време в района се провеждат антиправителствени демонстрации.
Присъдите идват на фона на месеци на антиправителствени демонстрации, които бяха жестоко потушени от силите за сигурност на Иран. Протестите, които вече навлизат в третия си месец, бяха предизвикани от смъртта в полицейския арест на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на Ислямската република. Оттогава демонстрациите ескалираха, за да призовават за падането на духовните управници на Иран, поставяйки едно от най-сериозните предизвикателства пред иранската теокрация след революцията от 1979 г.
Петимата, осъдени на смърт в понеделник, бяха обвинени от иранския революционен съд. Три момчета са обвинени от иранския наказателен съд, според доклада. Говорителят на съдебната власт Масуд Сетайеши, който е цитиран в доклада, не предостави доказателства в подкрепа на нито едно от обвиненията. IRNA каза, че техните присъди – най-дългата от които е 25 години – могат да бъдат обжалвани.
Иранският революционен съд редовно издава смъртни присъди. Съдът е създаден след Ислямската революция от 1979 г. Според Amnesty International Иран е екзекутирал най-малко 314 души през 2021 г., повече от половината от общите държавни екзекуции, регистрирани в Близкия изток през тази година.
Миналата седмица иранските власти екзекутираха четирима души, обвинени, че работят за израелската разузнавателна агенция Мосад. Те не предоставиха доказателства на обществеността за нито едно от предполагаемите престъпления на четиримата мъже.
Също във вторник полуофициалната държавна новинарска агенция на страната Tasnim съобщи, че властите са арестували 12 души, обвинени, че са свързани с „антиреволюционни" чуждестранни агенти в Германия и Холандия. Според изявление на Ислямската революционна гвардия, цитирано от Tasnim, групата е планирала да набави оръжия и да действа срещу сигурността на страната. Не бяха предоставени повече подробности.
Иран редовно арестува и осъжда хора по обвинения, свързани с шпионаж, и обвини западните страни, че стимулират протестите. Досега най-малко 473 души са били убити и 18 200 други са арестувани в демонстрациите и последвалото потушаване на силите за сигурност, според активисти за правата на човека в Иран, група, наблюдаваща демонстрациите.
Вторник отбеляза и втория ден от тридневната национална стачка, свикана от протестиращите. В публикации, разпространявани в социалните медии, демонстрантите призоваха предприятията да затворят и призоваха хората да спрат да използват банки. Нивото на участие беше неясно, но в кварталите в северен Техеран повечето магазини бяха затворени във вторник следобед и имаше засилено присъствие на охраната.
Ръководителят на съдебната система на Иран Голамхосейн Мохсени Еджехи в понеделник нареди арестуването на всеки, който насърчава стачката или се опитва да сплаши магазини, за да затворят. Според Tasnim властите в южния град Шираз затвориха аптека, след като се твърди, че е отказала да продава стоки на пациенти в понеделник.

Станете почитател на Класа