В Москва започна процесът срещу видния руски опозиционер Иля Яшин

В Москва започна процесът срещу видния руски опозиционер Иля Яшин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

На 39-годишния Яшин е повдигнато обвинение в "разпространяване на невярна информация" за руските въоръжени сили, характеризиращо се с "подбуждане към омраза"

 

 

В Москва днес започна процесът срещу видния руски опозиционер Иля Яшин, който е против президента Владимир Путин и войната в Украйна, предадоха Франс прес и БТА.

На 39-годишния Яшин е повдигнато обвинение в "разпространяване на невярна информация" за руските въоръжени сили, характеризиращо се с "подбуждане към омраза". Той може да получи присъда от 10 години затвор.

Обвинението е базирано на факта, че в пряко предаване по "ЮТюб" Яшин е заявил, че руските сили са убивали цивилни в украинския град Буча близо до Киев.

Един от последните видни опозиционери, които не са напуснали Русия, бе задържан през юли за разпространяване на фалшиви новини за руската армия. Това обаче не му попречи да продължи с критиките срещу руските власти и инвазията в Украйна, отбелязва АФП.

Иля Яшин беше близък с покойния опозиционер Борис Немцов, който бе убит през 2015 г. Той има добри отношения и с лидера на руската опозиция Алексей Навални, който бе вкаран в затвора в началото на миналата година.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа