Путин: Русия е готова за сътрудничество в Арктика с всички приятелски страни

Путин: Русия е готова за сътрудничество в Арктика с всички приятелски страни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.11.2022
  • Share:

Президентът на Русия участва онлайн в церемония по издигането на руския флаг на ледоразбивача "Урал" и пускането на вода на ледоразбивача "Якутия"

 

 

"Русия е готова за сътрудничество с всички приятелски страни, с всички, които искат да работят с Русия". Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на церемония по издигането на руския флаг на ледоразбивача "Урал" и пускането на вода на ледоразбивача "Якутия",  в която се включи онлайн, предаде ТАСС.

Значението на Северния морски път нараства многократно и като цяло развитието на северните региони в значителна степен ще осигури бъдещето на Русия, категоричен е Путин. Той отбеляза, че интересът към участие в такава съвместна работа в Арктика е изключително голям.

Той поздрави всички, които постигат такива важни за страната резултати в развитието на ледоразбивачния флот и Северния морски път.

"Сега не говоря за усвояването на Арктика, не говоря за това, че в значителна степен развитието на северните региони ще осигури бъдещето на нашата страна. Развитието на този маршрут, особено с оглед на променящия се климат, е изключително важно за нашата страна още сега, а в близка перспектива неговата значимост ще нарасне многократно", изтъкна президентът.

Властите на РФ взеха своевременно решение за строителство на нов ледоразбивачен флот в замяна на излизащите от експлоатация съдове и с оглед на увеличаването на значението на Северния морски път.

"Ритмичното финансиране, възстановяването и развитието на възможностите - научни и инженерни, в сферата на специалното корабостроене, атомната енергетика - не само ще ни позволят да затвърдим високия технологичен статут на Русия, но и ще позволят да натоварим действащите и да създаваме нови корабостроителни мощности, в това число в такъв важен за нас регион като далечния Изток, имайки предвид създаването на новата голяма корабостроителница "Звезда", отбеляза президентът.

 



Според него, е "особено важно, че това позволява да се увеличава лидерството на Русия на такъв важен транспортен маршрут като Северния морски път". Държавният глава обърна внимание на плановете да бъдат увеличени обемите на превозите по Северния морски път до 200 млн тона годишно.

 



"Това със сигурност ще се случи, като имаме предвид обемите и ръста на световната търговия", заяви Путин и поясни, че "това е огромен товарооборот".

 

 

Станете почитател на Класа