GT: Западът рязко промени риториката си спрямо Русия след инцидента в Полша

GT: Западът рязко промени риториката си спрямо Русия след инцидента в Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.11.2022
  • Share:

GT: Западните страни рязко промениха риториката си спрямо Русия след извънредното положение в Полша

GT: Западът рязко промени риториката си спрямо Русия след инцидента в Полша

 

 

В САЩ и Европа расте умората от проточилия се конфликт в Украйна, пише The Global Times.
Според експерти, цитирани от изданието, упорството на Киев да отказва да преговаря с Москва вече е изчерпало търпението на Запада.

„Ожесточените дискусии около инцидента не само разкриха задълбочаващия се разкол на Запада, но и показаха умората на Европа и САЩ от проточилата се криза“, пише изданието.

В публикацията се отбелязва и рязък контраст в риториката на Вашингтон и основните европейски страни по отношение на Русия.

«Този път те поеха инициативата да убедят балтийските страни възможно най-скоро, че Украйна, а не Русия е изстреляла ракетата, докато в същото време Зеленски отричаше всичко».

Като цяло, според експертите, инцидентът с ракетите в Полша постави на изпитание долната граница на търпението на членовете на НАТО.

„Алиансът няма да влезе в пряка конфронтация с Русия“, подчертава The Global Times.

Вечерта на 15 ноември две ракети паднаха на полска територия близо до границата с Украйна. Загинаха двама души.

Първоначално Варшава твърдеше, че става дума за боеприпаси руско производство, но скоро полският президент Анджей Дуда призна, че в инцидента най-вероятно са участвали украински оръжия.

Министерството на отбраната на Русия подчерта, че руската армия не е нанасяла удари по цели в района на украинско-полската граница. Ведомството нарече провокация изявленията на полската страна за намесата на Москва. Според експерти на снимките от местопроизшествието в Пшеводув се виждат фрагменти от украинска ракета за комплекса С-300.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа