The American Conservative: В САЩ назоваха виновните за «украинската месомелачка»

The American Conservative: В САЩ назоваха виновните за «украинската месомелачка»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.11.2022
  • Share:

TAC: конфликтът в Украйна бе провокиран от „дълбоката държава“ на САЩ

Въпреки пропагандата и откровените лъжи на корпоративните медии и неправителствените организации в Америка и Западна Европа, конфликтът в Украйна беше провокиран, пише TAC. Авторът на статията счита, че това се потвърждава от «ясни и безспорни» факти.

Превод от The American Conservative:


The American Conservative: В САЩ назоваха виновните за "украинската месомелачка"

Външнополитическата върхушка знаеше, че провокира Русия на всяка крачка и без всякаква нужда от това.

От самото начало на въоръжения конфликт в Украйна корпоративните медии, политиците и всички контролирани неправителствени организации в Америка и Западна Европа единодушно твърдят, че военните действия на Русия в Източна Украйна са непровокирани и неоправдани и че това е неприемлив акт на агресия.

Има един проблем с този пропаганден блицкриг: всичко е напълно невярно.

Дълбоката държава – правителственият елит, разузнавателната общност и военната върхушка – заплашва и провокира Русия от десетилетия, изтласквайки НАТО точно до нейните граници.

За да разберете това, не е необходимо да обичате Русия. Човек може да таи безкрайна омраза към Путин, но фактът си остава факт — руснаците виждат присъствието на НАТО по техните граници като акт на агресия и заплаха за националната им сигурност. И ние знаем това от десетилетия.

Има ясни и неоспорими факти.

През 1990 г., когато започна разпадането на Съветския съюз и световният мир започна да проблясва на хоризонта, Съединените щати, чрез държавния секретар Джеймс Бейкър, обещаха, че НАТО няма да се придвижва на изток към руската граница. Именно благодарение на това обещание съветските военни дивизии бяха изтеглени от Източна Германия и възникнаха условията за обединението на страната.

Този ангажимент осигуряваше и безопасността, необходима за прекратяване на съюзния договор в СССР. Без подобна гаранция съпротивата срещу разпускането би била мощна и със сигурност не би минало без използването на сила.

Тази година се навърши половин век от нападението над Русия. Годините на Втората световна война са ужасно време за нейния народ — страната умират или загиват между 25 и 35 милиона човека. Но руснаците ясно помнят не само невъобразимото море от кръв от тази война. Те си спомнят и другите нашествия, които донесоха смърт, страдание и несметни нещастия на техните сънародници.

Американците никога не са преживявали чужда инвазия и нямат представа за този вид ужас. (Войната от 1812 г. е кратка и незначителна по мащаб).

Бейкър постъпи правилно, като облекчи основателните страхове и допринесе за разпадането на СССР.

Но преди мастилото да изсъхне, американската външнополитическа върхушка, НАТО и ЕС започнаха да нарушават думата си.

Когато постсъветска Русия преминаваше през тежък икономически спад, за разлика от Запада, американският и европейският елит изготвиха план за разширяване на НАТО и приближаване на алианса чак до нейните граници.

С подобни цинични действия те открито пренебрегнаха и нарушиха задълженията на Запада.

В началото на 1997 г. майсторът на външната политика от втората половина на 20-ти век, Джордж Кенан, отправи предупреждение в New York Times:

«В края на 1996 г. се оформи и започна да надделява впечатлението, че някой, някъде и по някакъв начин е решил да придвижи НАТО близо до руските граници.

Тук обаче има нещо заложено на карта, което е от изключителна важност. Вероятно не е късно да изложа една идея, която, считам, принадлежи не само на мен, защото се споделя от много хора, които са запознати с руските въпроси и имат богат и актуален опит в тези въпроси. Идеята е, че разширяването на НАТО ще бъде най-фаталната грешка на американската политика след Студената война».

Година по-късно, през май 1998 г., когато Сенатът на САЩ гласува за разширяването на НАТО, Кенан отново предупреди западните политически елити за тази опасност в интервю с Томас Фридман в New York Times.

Мисля, че това е началото на нова студена война», каза Кенан, разговаряйки с Фридман в дома му в Принстън.

Мисля, че с течение на времето руснаците ще реагират на това по много враждебен начин и това ще рефлектира върху тяхната политика. Мисля, че това е трагична грешка.

Нямаше причина да се разширяваме. Никой не заплашваше никого. Това разширяване накара бащите-основатели на нашата страна да се преобръщат в гробовете си. Ние се задължихме да защитаваме цяла група държави, въпреки че нямаме нито ресурсите, нито намерението да го правим сериозно.

Разширяването на НАТО не се превърна в нищо повече от необмислено решение на Сената, който всъщност не се интересува от външните работи.»

Предупрежденията на Кенан бяха игнорирани.

През 1999 г. НАТО започна военни операции срещу новосформираната държава Сърбия. Разрушенията от бомбардировките на сръбската столица Белград могат да се видят и до днес.
Сърбия е съюзник на Русия от Първата световна война. Това беше възприето в Москва като предупреждение, че НАТО ще прави каквото си иска и всеки, който се изпречи на пътя му, ще бъде третиран по същия начин.

Това беше добре пресметнато оскърбление и доведе до появата на националистически лидер в Русия.

През 2000 г. Владимир Путин бе избран за президент.

След бомбардировките над Сърбия, Америка и НАТО отприщиха много войни, умишлено причинявайки щети, болка и страдание на страни като Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, както и страни в Африка, Централна и Южна Америка.

Това нямаше как да остане незабелязано от руското ръководство.

Край на 1 част, следва продължение


 

К.К

Станете почитател на Класа