Шойгу докладва: От 300 000 мобилизирани само 87 000 са изпратени в Украйна

Шойгу докладва: От 300 000 мобилизирани само 87 000 са изпратени в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Същевременно на уточняващ въпрос дали е нужен изричен указ, регламентиращ края на мобилизацията, руският президент Владимир Путин заяви, че "дори не се е замислял за това"

 

 

От 300 000 мобилизирани (според официалните данни обаче - бел.ред.) като част от частичната мобилизация 87 000 са изпратени в районите на бойни действия в Украйна. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Интерфакс.

Припомняме, че на 31 октомври Министерството на отбраната на Руската федерация обяви завършването на набора от резервисти като част от частичната мобилизация и че повече повиквателни няма да бъдат изпращани.

Същевременно на уточняващ въпрос дали е нужен изричен указ, регламентиращ края на мобилизацията, руският президент Владимир Путин заяви, че "дори не се е замислял за това".

В понеделник вечерта той обеща да обсъди този въпрос с юристи, а в днешния ден, 1 ноември, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че указ не е необходим.

Според юристи обаче това не е точно така. От законова гледна точка руските граждани могат да продължат да бъдат мобилизирани, докато е в сила указът за мобилизация. Юристи и правозащитници изрично настояват, че Путин следва да подпише нов указ, за да приключи свикването на резервистите, пише руската служба на BBC. Така например, Павел Чиков, ръководител на правозащитната организация "Агора" обяснява, че въпросът с прекратяването на мобилизацията не е уреден по никакъв начин в нормативни актове и затова тя продължава дотогава докато "не бъде приключена от длъжностното лице, което я е обявило".

„Тоест, трябва да се изчака указа на президента", написа Чиков в своя канал в Telegram, добавяйки, че регионалните власти нямат правомощия да завършат без такъв указ мобилизацията. А междувременно припомняме, че руските депутати подготвиха законопроект за наказателно преследване за избягване на мобилизацията - до пет години затвор.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа