САЩ започнаха да примамват европейските производители

САЩ започнаха да примамват европейските производители
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

На фона на кризата в Европа все повече предприятия се оказват в трудна ситуация и САЩ се втурват да им „помогнат“, съобщава «Хуанцю Шибао». Но тази подкрепа си има причина. Целта на Вашингтон е да направи ЕС още по-зависим от себе си.


САЩ започнаха да примамват европейските производители
П

ревод от «Хуанцю Шибао», Китай:

Доколкото украинската криза продължава да ескалира и отношенията между Русия и Запада достигнаха точка на замръзване, европейските страни са изправени пред нарастващия натиск от високите цени на енергията и растящата инфлация, а много компании са принудени да коригират своите бизнес структури.

Сред предприятията от региона се наблюдава «нова тенденция» — това е миграцията на бизнеса към Америка, където себестойността на продукцията е по-ниска.

Пред лицето на кризата в еврозоната САЩ, от една страна, изразяват «подкрепа» на Украйна и ЕС чрез военна и икономическа помощ и съвместни санкции.

От друга страна, те се опитват да «превърнат нещастието на Европа в шанс за себе си» и да извлекат печалба.

Докато континентът се бори със загубата на ключови индустрии и икономическата рецесия, САЩ тайно вдигат нож, за да „откъснат от европейската печалба“, тласкайки баланса на трансатлантическото партньорство още повече в своя полза.

Погледнато от този ъгъл, Съединените щати в епохата на Доналд Тръмп, чрез натиск и други методи, директно създадоха трансатлантическа „криза“ за извличане на изгода, докато администрацията на Джо Байдън само я изостри и я използва, за да „подкопае основата на европейската икономика“.

Между тях няма фундаментални различия в контекста на увреждане на интересите на съюзниците.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа