Лавров: Санкциите не разбиват руската икономика, а вредят на населението на запада

Лавров: Санкциите не разбиват руската икономика, а вредят на населението на запада
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Западът не успя да разклати руската икономика чрез санкции, а въведените антируски ограничения нанесоха щети на населението на западните страни, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за списание Newsweek.
„Западът налага едностранни ограничителни мерки под прикритието да осакатяват Русия. Те обаче не успяха да разбият руската икономика. Освен това санкциите изглежда се оказаха оръжие с две остриета: повишаване на цените и намаляване на доходите се наблюдават в много европейски страни, както и недостиг на енергия и заплахи от социални сътресения", каза Лавров.
Руският външен министър подчерта, че сега "рутинните блага на цивилизацията стават привилегия на богатите. Това е цената, която обикновените граждани плащат за антируската политика на управляващите елити".
Лавров припомни, че цели сектори на европейските икономики (включително металургичният и химическият) просперират от десетилетия благодарение на стабилните доставки на руски евтини енергийни суровини.
"Това позволи на страните от ЕС да влязат в успешни конкуренции, включително и с американски компании. Изглежда, че това вече няма да е така и това не беше наш избор. Ако на Запад искат да действат в ущърб на собствените си интереси, не можем да им попречим да направят това", каза руският първи дипломат.

Станете почитател на Класа