Германският канцлер настоя страната му да получи постоянно място в Съвета за сигурност

Германският канцлер настоя страната му да получи постоянно място в Съвета за сигурност
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.09.2022
  • Share:

Германският канцлер Олаф Шолц заяви пред Общото събрание на ООН, че страната му заслужава статута на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.
"Германия е готова да поеме огромна отговорност, първо като един от деветте непостоянни членове през 2027-2028 г. и като постоянен член в бъдеще. Моля да подкрепите нашата кандидатура, кандидатурата на страна, която уважава принципите на ООН, която прави предложения и търси сътрудничество", каза Шолц.
В същото време германският лидер призова за реформа на Съвета за сигурност на ООН.
„Трябва да адаптираме нашите правила и институции към реалностите на 21 век", продължи Шолц. „Твърде често те отразяват света такъв, какъвто е бил преди 30, 50 или 70 години. Това важи и за Съвета за сигурност."
Според канцлера „обещаващите, динамично развиващи се страни и региони на Азия, Африка и Южна Америка трябва да имат по-голямо политическо влияние на глобалната арена. Това е и в наш интерес, защото формира обща отговорност", каза той.
"Национализмът и изолацията не дават решения на днешните предизвикателства. Повече сътрудничество, повече партньорство, повече ангажираност - това е единственият разумен отговор", добави Шолц.

Станете почитател на Класа