Рекорден скок на богатството в Нова Зеландия и „възход на поземлените дворяни“

Рекорден скок на богатството в Нова Зеландия и „възход на поземлените дворяни“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.09.2022
  • Share:

Новозеландците оглавиха света по най-голям годишен скок в богатството, но виден икономист предупреди, че цифрите са още едно доказателство за нарастващо неравенство в страната, която преживява „възход на поземленото дворянство".
Докладът на инвестиционната банка Credit Suisse за глобалното богатство показва, че Нова Зеландия е отчела най-големия скок в средното богатство на възрастни, нараствайки със 114 000 щатски долара през 2020 г., за да доведе общото средно богатство на възрастен до 472 153 щатски долара през 2021 г., или годишно увеличение с 32%.
В страната през 2021 г., има 347 000 души с над 1 милион щатски долара според доклада. Около 2,1 милиона новозеландци – от общо население от малко над 5 милиона – са в първите 10% от притежателите на богатство в света. Около 281 000 от тях са в топ 1%.
От увеличението от 114 000 долара, отбелязано в доклада, 60% са дошли чрез жилища, а останалите 40% се дължат на доброто състояние на световните финансови пазари, каза Шамубел Еакуб, водещ икономист от Нова Зеландия. „Увеличението на цените на жилищата беше изключително. Но тъй като само приблизително половината от възрастните в Нова Зеландия притежават собствен дом, нарастващото богатство беше много неравномерно разпределено. Възходът на поземленото дворянство и жилищните възможности стават все по-наследствени. Фокусирането върху средните стойности може да пропусне нарастващото разделение между наематели и собственици, както и имащите и нямащите в Нова Зеландия", каза той.
Докладът на Credit Suisse рисува широка картина на индивидуалното богатство по целия свят, като броят на хората със „свръхвисока нетна стойност" (UHNW) – или тези с активи над 50 милиона щатски долара – набъбна с 46 000 миналата година до рекордните 218 200 през 2021 г., когато свръхбогатите се възползваха от скока на цените на жилищата и бума на фондовите пазари. Броят на хората в категорията UHNW се е увеличил с повече от 50% през последните две години.
Нова Зеландия е следвана от САЩ, Австралия, Канада и Тайван. Тези, които претърпяха най-големи загуби, са Япония, Италия и Белгия.

Станете почитател на Класа