Обискът на Мар-а-Лаго повдига големия въпрос: кой е доносникът?

Обискът на Мар-а-Лаго повдига големия въпрос: кой е доносникът?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.08.2022
  • Share:

Арва Махдауи
Дана Перино, бившият прессекретар на Белия дом при Джордж У. Буш, се надигна срещу ФБР, нахлуло в имота на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго. „Освен ако ядрените кодове са написани върху тези документи, не разбирам как друг документ може да оправдае такъв вид... заповед", присмя се Перино. Коментатор на CNN изрази същото мнение: „Всичко, освен намирането на ядрените кодове в Мар-а-Лаго, ще има огромен обратен ефект върху администрацията на Байдън."
Не е нужно да ви казвам - изглежда, че агентите на ФБР са търсили секретни документи за ядрени оръжия, когато са претърсили Мар-а-Лаго в понеделник. Винаги е имало подозрения, че когато си тръгне Тръмп може да се опита да изнесе контрабандно малко сребро от Белия дом, може би да открадне едно-две произведения на изкуството, но не съм сигурна, че някой е очаквал той да отнесе класифицирани ядрени документи в плажната си къща. Между другото, Тръмп отрича твърденията, които бяха съобщени първо от Washington Post. „Ядрените оръжия са измама, точно както Русия, Русия беше измама", написа Тръмп в своята платформа Truth Social.
Подробностите за нападението на Мар-а-Лаго все още се появяват и в сегашния им вид все още има много повече въпроси, отколкото отговори. Един от най-големите въпроси е: кой е донесъл? Бившият личен адвокат и посредник на Тръмп Майкъл Коен смята, че определено е бил член на обкръжението на бившия президент. Говорейки пред Insider в четвъртък, Коен каза „няма да се изненадам да разбера, че [информаторът] е Джаред или едно от децата му ... Кой друг би знаел за съществуването на сейф и конкретното съдържание, съхранявано вътре?"
Джаред Кушнър и Иванка Тръмп със сигурност имат най-голям смисъл, когато става дума за възможни информатори. Двойката имаше строго секретно разрешение за сигурност, когато съветваха Тръмп в Белия дом и бяха много близо до делата на бившия президент. Двойката, разбираща от PR, също се дистанцира от Тръмп, откакто той напусна Белия дом. Иванка Тръмп публично отхвърли голямата му лъжа, че изборите са били откраднати, като каза на групата на Конгреса, разследваща бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г., че не вярва на неверните твърдения на баща си. Съвсем наскоро таблоидите бяха пълни с анонимни съобщения за това как Иванка Тръмп се опитва да спре Тръмп да се кандидатира за втори мандат. Двамата явно са готови да се защитят, дори ако това означава да предадат скъпия си татко на федералните.
Може никога да не разберем кой се обърна срещу Тръмп, разбира се. Единственото нещо, което можем да кажем със сигурност на този етап е, че Тръмп имаше забележително лоша седмица. Да бъдеш заподозрян в кражба на ядрени документи би било достатъчно лошо само по себе си, но бившият президент е изправен пред правни проблеми от редица различни посоки. След като беше нападнат от ФБР в понеделник, в сряда Тръмп замина за Ню Йорк за разследването на главния прокурор на щата за неговите бизнес сделки.
Може ли да се върне след всичко това? Предстои да видим.

Станете почитател на Класа