Времето: Смъртоносни наводнения в Южна Корея и суша в Китай

Времето: Смъртоносни наводнения в Южна Корея и суша в Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.08.2022
  • Share:

Екстремните наводнения в Южна Корея тази седмица потопиха улици, коли и сгради, тъй като в рамките на няколко дни проливните дъждове донесоха повече от нормалните месечни валежи.
Потвърдено е, че най-малко девет души са загинали от наводненията, а много други са ранени или изчезнали. Високите нива на валежи и наводненията по време на сезона на мусоните в Южна Корея са често срещани. Въпреки това, тази седмица натрупването на валежи далеч надхвърли тези типични условия.
Можем да очакваме да видим продължаващи сценарии за екстремни наводнения в бъдеще, тъй като средните температури на Корейския полуостров са се повишили с около 1,7C от 1912 г. насам. По-топлият въздух може да задържа повече влага и следователно ще има по-чести и интензивни валежи.
Източна Азия пък беше подложена на екстремни горещини през последната седмица, особено засегнали Китай. Температурата в Шанхай достигна 40,1C в четвъртък. От началото на записите през 1873 г. е имало 20 случая на температури над 40C в Шанхай, шест от които са се случили през 2022 г.
В допълнение към екстремните горещини в Китай, сушата се превръща в нарастващ проблем, особено за басейна на река Яндзъ, който обхваща една пета от общата площ на Китай и съдържа една трета от населението му. Към юли в басейна са паднали само 40% от валежите през същия период на миналата година, като на някои места са наблюдавани 20 последователни дни без никакви измерими валежи.
Водните нива в основното течение на реката са с около 5 метра по-ниски от тези по същото време миналата година. Сушата засяга 830 000 души, заедно с големи площи земеделска земя. През следващата седмица в басейна е вероятно да вали много малко или изобщо да не вали дъжд, като интензивната жега доминира и сушата се влошава.

Станете почитател на Класа