От Брекзит до Булекзит – набързо из Англия през август…

От Брекзит до Булекзит – набързо из Англия през август…
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.08.2022
  • Share:

Из Южна Англия е налегнала суша, горещини, направо жега за английските стандарти. Службите разпращат писма да се пести вода, да опазят реките. Не поливат в паркове и зелени площи, тревата пожълтяла. Полята – също. По английските ливади замислено хрупат овце, намерили зелени стръкчета.

На север става малко по-зелено, край бензиностанциите тревата е свежа и тук там се виждат печурки. Тук никой не бере диви гъби, макар из горите да има – пазят се от отровни. И тук се случва да има отровени от гъби, но са само поляци.

Бензинът е около 1,80-1,90 паунда (към 4,40 лв. литъра), дизелът е малко по-скъп, като у нас. На магистралите стига и до 2-2,10 паунда.

Парите в брой са едва ли не на изчезване. Приемат ги на повечето места, но почти всички плащат с карти.

Оживени пътища, пълни с камиони, много камиони. Изпреварват и колите. И задръствания около Бирмингам, Манчестър. През уикенда англичаните тръгват към вили и национални паркове.

Европеецът е силно застрашен от обратното движение. На кръстовища като пешеходец могат да го отнесат, ако гледа по навик в обратната посока докато пресича.

Тук там по витрини на заведения и отвън по някои английски домове се вижда украинското знаме. Никой не ги е задължавал, просто изразяват солидарност. В някои заведения в менюто се вижда „Киев бъргър“ – парите от него отиват за помощ за украинците. Путин с безумната си война накара цяла Европа да съчувства на Украйна и дори я направи кандидат за член на ЕС, макар да е недоразвита корумпирана държава.

Вестниците са пълни с коментари и новини за новия кандидат за премиер на Великобритания – Лиз Тръст. Клюкарските вестници като „Сън“, „Дейли мейл“ я подкрепят и изразяват надежда, че ще довърши започнатото от Борис Джонсън, осъществил Брекзита. „In Liz we Trust“ e заглавието на първа страница на „Дейли Експрес“ (игра на думи с името й – „В Лиз е нашата вяра“).

 

 

 

В по-сериозните вестници пък се редуват заглавия как Обединеното кралство е пострадало от Брекзит и колко е разделена британската нация. (Впрочем, да си купиш тук 6-7 вестника като мен, означава да се изръсиш над 10 паунда, не е много, но за английските стандарти).

Към стотина хиляди българи има във Великобритания. Всеки от тях е специалист по британските въпроси и повечето ще ти обясняват каква грешка е Брекзит. Само че повечето англичани не мислят така, ако се съди по масовите вестници.

Тук често се срещат традиционните английски мивки с два отделни крана за топла и студена вода. Не, не са останки от миналото, а нови, модерни лъскави кранчета. Ама отделни. Впрочем навсякъде по заведения и бензиностанции има умивалници със смесителни батерии като у нас. Да ама… Срещат се и такива, които смесват топлата и студената вода и пак от чучура текат две струи една до друга. Който не вярва да види илюстрацията. Дали ако и движението им беше отдясно, щяха да стигнат до Брекзит?

У нас вече има твърда възражденска

 

прослойка евроскептици, които искат Булекзит –

референдум за излизане от ЕС. И си въобразяват, че ще стане като във Великобритания. Да, ама… Да подражаваш на големите не е най-умното. Великобритания е втората икономика в Европа, петата в света. Може с ЕС, може и без ЕС. Някогашната колониална империя си има свой съюз, който включва Канада, Австралия, Нова Зеландия и куп островни държави. Нека не ги оплакваме, нито да ги мислим за тъпи. По-добре да се питаме ние колко сме умни, че сме на опашката на ЕС и четвърт от нацията за 30 години се изнесе по света да търси по-добри доходи и условия за живот.

 

Батерия със смесител, която обаче пак пуска студената и топлата вода като две отделни струи. Смесват се, ако пуснеш водата по-силно. Снимка: авторът
 

Традиционният английски пъб обичайно предлага по 8 вида наливна

бира. Е, има и с по повече. От английски ейлове и ирландска, до lager, тип „светло пиво“ като у нас. На бара на един пъб питам имат ли някаква бира „лагър“, а барманката хубавица с очила и дълбоко деколте отговаря на български „Имаме“. Подочула беше, че говорим на български и се смее. Е, това момиче с висше образование ще им налива бирата тук, понеже у нас си намира само нископлатена работа и я унижават чорбаджии. Да, да си сервитьор тук е по-малко унизително отколкото да си учител или лекар в България.

Българка докторка в местна болница пък взима многократно по-висока заплата, отколкото у нас, и казва, че тук е по-организирано, има повече персонал и работата не я преуморява като в София.

Е, тези сигурно ще се върнат, ако България излезе от ЕС…

У нас ще се разбере, че сме се оправили, когато …в български кръчми започнат да предлагат по 8 вида наливна бира, а не да ти обясняват, че работели или само със „Загорка“ и „Хайнекен“, или само с „Каменица“ и „Стела“.

 

Кръчмата „Титаник“ в Саутхямптън. Корабът с това име е тръгнал през 1912 г. на няколкостотин метра от тук. Снимка: авторът

 

Светло пиво и тъмен английски ейл в типичен английски пъб. Снимка: авторът

 

 

 

Станете почитател на Класа