Цяла година Мъск трябваше да прави тестове за наркотици заради онзи подкаст

Цяла година Мъск трябваше да прави тестове за наркотици заради онзи подкаст
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.08.2022
  • Share:

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, отдавна си е изградил профил на човек, на когото не му пука. И едно от най-големите доказателства за това беше интервюто му за подкаста на Джо Роугън от 2018 г., където пред камерата той пуши марихуана.

Това обаче се е отразило на отношението, което властите имат към Мъск, а както се оказва и към една от компаниите му.

В интервю за подкаста Full Send той коментира, че след като е пушил трева при Роугън, федералното правителство е започнало да изисква от него да се подлага периодично на тестове за наркотици в продължение на година, като такива тестове са били изисквани и от цялата компания SpaceX.

Изискването е било поставено като част от договорите, които SpaceX има с НАСА и с американското правителство. А предвид факта, че на федерално ниво в САЩ марихуаната все още не е законна, това е провокирало реакцията на властите.

Съгласно Закона за работното място без наркотици от 1988 г., на работниците във всяка компания, която получи федерален договор от 100 000 долара или повече, е забранено да използват или разпространяват наркотици на работното място. Също така фирмата трябва да има разработена политика на работното място без наркотици.

Самият Мъск казва, че за интервюто му тогава е получил "много обратна връзка", включително и от конкурентите на SpaceX, именно по тази линия - правителствените договори, които компаниятa му има.

"Последствията за мен и за SpaceX всъщност не бяха добри", заключва милиардера, добавяйки, че не е очаквал толкова много критики.

Самото интервю с Роугън от 2018 г., което тогава придоби вирусни размери, се проведе в Калифорния, където марихуаната е законна както за медицинска, така и за развлекателна употреба, така че той не е нарушил никакви закони.

Предвид ролята на Мъск и на SpaceX обаче властите на федерално ниво са поискали гаранции, че той не употребява наркотици.

Друг неприятен момент от този случай е, че тестовете засягат не само Мъск като главен изпълнителен директор, но и цялата компания с всичките ѝ служители.

"За съжаление, не бях само аз, а цялата компания - целият SpaceX трябваше да си прави произволни тестове за наркотици", продължи Мъск.

Не е ясно точно колко работници е засегнала тази регулативна мярка от страна на американските власти, но към началото на 2019 г. в SpaceX работят около 6000 служители.

По време на интервюто Мъск също така сподели и отношението към наркотиците, както и за опитите на президента Джо Байдън да уреди освобождаването на баскетболистката Бритни Грийнър, арестувана в Русия заради притежание на наркотици.

Тя беше задържана на летището в Москва, след като митнически служители откриха в багажа ѝ масло от канабис за пушене.

"Ако в Америка има хора в затвора за същите неща, не трябва ли да освободим и тях? Моето мнение е, че хората не трябва да лежат в затвора за ненасилствени престъпления с наркотици" заяви шефът на SpaceX.

И преди той е критикувал начина, по който САЩ третира престъпленията, свързани с марихуана, като според него твърде много хора се притесняват от темата.

Мъск отказа да коментира колко често сам пуши марихуана, но по думите му не го бива много в това.

Според него канабисът "не е толкова добър за производителността", колкото някои твърдят, но за сметка на това психеделичните наркотици могат да бъдат полезни при някои психични заболявания.

По време на тричасовото интервю с "Full Send" Мъск също потвърди, че има девет деца, отхвърли теориите, че извънземните може да съществуват, и каза, че се е преместил в имот за 45 000 долара в Южен Тексас.

Трябваше да направя случайни тестове за наркотици и други неща след това, за да докажа, че не съм наркоман. Тестваха ме за всякакви наркотици и на случаен принцип. Нямаше опцията "избери си ден, когато ти е удобно". Цяла година ми правиха случайни тестове за наркотици", разказва Мъск.

Станете почитател на Класа