Герхард Шрьодер подложен на критика заради среща с Путин

Герхард Шрьодер подложен на критика заради среща с Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.08.2022
  • Share:

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер беше подложен на критики за частна среща, проведена с руския лидер Владимир Путин, след пътуване до Москва, за да се срещне с него.
Шрьодер беше подложен на яростни критики за бизнес връзките си с руската държавна газова компания Газпром. Той беше една от движещите сили зад изграждането на два газопровода в Балтийско море за пренос на газ до Европа, единият от които беше спрян след нахлуването в Украйна. Другият, Северен поток 1, доставя само 20% от очакваното ниво на газ.
Шрьодер е изправен пред разследване от социалдемократите, на които той е член от 1963 г., заради връзките му с Кремъл и отказа му да се дистанцира от Путин и все още може да бъде изключен от партията.
В петчасово интервю за списание Stern и телевизионния оператор RTL той не даде пряка представа за начина на мислене на руския лидер. Въпреки това, той каза след дискусиите си с Путин, че смята, че „конфликтът с Русия е разрешим, но изисква повече преговори – които Германия и Франция трябва да водят – и по-голяма проява на чувствителност от страна на Запада към реалните страхове на Русия - за съжаление валидни - да бъде обградена от враждебни държави, които се хранят от историческите събития".
Гледайки към бъдещето, Шрьодер препоръча статут на неутралитет в австрийски стил за Украйна и подреждане на кантони в швейцарски стил за това, което той нарече „по-сложния регион на Донбас в Източна Украйна". Той каза, че и двете страни трябва да покажат готовност за компромис.
Относно спора защо само една пета – или 30 милиона кубически метра на ден – от очакваното количество газ в момента тече през тръбопровода „Северен поток", Шрьодер каза, че вината е на германската компания Siemens, която той обвини за провала за доставка на наскоро обслужена турбина в Русия.
Но според германското правителство и Siemens Москва е виновна за отказа си да приеме доставката на турбината, която наскоро беше транспортирана от Канада до Германия след специално разрешение, което позволява временно спиране на санкциите срещу Русия.
„Щяхме да видим 60 милиона кубически метра, така че двойно повече от количеството, което тече в момента, ако беше налична турбината (Nr 2). Това зависи от Siemens, доколкото разбирам", каза той. Същото обяснение защо турбината остава блокирана във фабриката на Siemens Energy в Мюлхайм ан дер Рур беше дадено от самия Путин.
Шрьодер си спечели презрение в социалните медии и в правителствените кръгове заради настояването си в интервюто, че простото решение за енергийните нужди на Германия – тъй като тя е изправена пред зима на неадекватни газови доставки – би било да се активира „Северен поток 2", чието изграждане беше завършено преди да бъда бракуван от германското правителство в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна през февруари. „Най-простото решение би било да започне експлоатацията на Северен поток 2. Завършен е. Ако наистина стане трудно по отношение на газа, ние имаме този тръбопровод и с двата тръбопровода заедно няма да има проблем с доставките за германската индустрия или за германските домакинства" каза Шрьодер.
Запитан защо е отказал да се дистанцира от Путин, Шрьодер отговори: „Бих попитал как би помогнало на някого, ако аз лично се дистанцирам от Владимир Путин? Може би дори мога да бъда полезен. Така че защо трябва да се извинявам?"

Станете почитател на Класа