Китай се готви за „деня на голяма жега“

Китай се готви за „деня на голяма жега“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.07.2022
  • Share:

Очаква се Китай да посрещне още горещи вълни през следващите 10 дни, като температурите започнаха да се повишават в някои части на страната от вчера. Някои крайбрежни градове вече са на най-високо ниво на тревога, а вътрешните региони предупреждават за рискове от разрушаване на язовирни стени поради топенето на ледниците.
Тази събота е денят на "голямата жега" в китайския алманах, базиран на лунния календар.
Очакваше се горещото заклинание да бъде подобно по обхват на горещите вълни от 5-17 юли, но повече региони може да бъдат засегнати от температури от 40C (104F) или по-високи, каза Фу Джиаолан, главен синоптик в Националния метеорологичен център, пред държавните медии.
Някои градове в провинция Zhejiang, дом на много фабрики и износители, в петък издадоха червена тревога – най-високата в тристепенната система за предупреждение – прогнозирайки температури от най-малко 40C през следващите 24 часа.
Натоварването на националната електрическа мрежа може да достигне нов връх това лято, тъй като скочи търсенето на климатици в домове, офиси и фабрики, а безопасното функциониране е изправено пред „сериозни изпитания", предупреди министерството за управление на извънредните ситуации в петък.
Zhejiang, както и части от Fujian, Guangdong, Hunan, Jiangxi и град Chongqing също са изложени на риск от горски пожари в близко бъдеще, каза министерството.
Западният регион Синдзян в събота предупреди за нови внезапни наводнения, кални свлачища и рискове за селското стопанство, тъй като горещите вълни обхванаха региона. Последните горещи вълни в Синдзян са били особено продължителни и широко разпространени, каза Чен Чунян, главен експерт в метеорологичната обсерватория на Синдзян, пред държавните медии.
Тя отбеляза, че екстремното време в южната и източната част на региона - повече от два пъти по-голям от Франция - вече е продължило около 10 дни. „Продължаващата висока температура ускори топенето на ледниците в планинските райони и причини природни бедствия като внезапни наводнения, свлачища и кални свлачища на много места", каза Чен. Китайската метеорологична администрация заяви ден по-рано, че топенето на ледниците в Синцзян създава висок риск от повреда на язовирната стена на приток на река Аксу близо до границата на Китай с Киргизстан.
Такива горещи вълни също могат да засегнат културите, особено памука, каза Чен. В Синцзян се произвеждат около 20% от световния памук, жадна за вода култура. Според някои оценки 20 000 литра вода са необходими за производството на 1 кг памук, достатъчен само за една тениска и чифт дънки.
Горещи вълни обхванаха и други части на Източна Азия, Западна Европа, Северна Африка и Северна Америка, предизвиквайки горски пожари в много страни. Учените предупреждават, че изменението на климата само ще направи горещите вълни по-горещи и по-чести.
Температурите в оазисния град Турпан може да достигнат 50C през следващата седмица, съобщи Китайската метеорологична администрация в петък.

Станете почитател на Класа