Горещата вълна в Европа се придвижва на север, температурен рекорд в Англия

Горещата вълна в Европа се придвижва на север, температурен рекорд в Англия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.07.2022
  • Share:

Пожарникарите продължиха да се борят с пожарите в Южна Европа, докато високите температури се придвижиха на север и Великобритания се подготвя за това, което може да бъде най-горещият ден в историята.
Във вторник британският рекорд от 38,7C бе счупен и 40.2C бяха отчетени за първи път и то на Хийтроу. За това експертите обвиняват изменението на климата и прогнозират, че предстоят по-чести екстремни метеорологични явления.
Температурите също се очаква да се покачат над 35C в Холандия, докато в съседна Белгия се очаква да достигнат 40C и повече.
Във Франция множество малки и големи градове регистрираха най-високите си температури в понеделник, съобщи националната метеорологична служба. Живакът достигна 39,3C в Брест на атлантическото крайбрежие на Британия, а в далечния северозапад на страната падна предишен рекорд от 35,1C от 2002 г.
Сент-Брюк, на брега на Ламанша, достигна 39,5C, надминавайки предишен рекорд от 38,1C, а град Нант регистрира 42C, побеждавайки десетилетен връх от 40,3C, поставен през 1949 г.
Пожарникарите в югозападната част на Франция все още се борят в смазващата жега да овладеят два масивни пожара, които причиниха широко разпространени разрушения.
Вече почти седмица армии от пожарникари и флотилия от самолети за водни бомбардировки се борят с пожари, които мобилизираха голяма част от противопожарния капацитет на Франция.

Станете почитател на Класа