Анализатор: ЕС е предпазлив за нови санкции към Русия, тъй като те вредят на блока

Анализатор: ЕС е предпазлив за нови санкции към Русия, тъй като те вредят на блока
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.07.2022
  • Share:

Европейският съюз страда от санкциите, които наложи на Русия, така че ще е по-предпазлив при предлагането на нови ограничения, каза председателят на управителния съвет на Фондацията за развитие и подкрепа на Международния дискусионен клуб „Валдай" Андрей Бистрицки пред ТАСС.
"Политиката на санкции вреди на Европейския съюз и те вече го признаха", каза той, помолен да коментира плановете на ЕС за седмия пакет от санкции срещу Русия. „Разбира се, те станаха малко по-предпазливи, не им е лесно да разработят нови пакети от санкции".
„В енергетиката ЕС вероятно е достигнал границата на това, което може да направи. Той предложи по-нататъшни санкции да са насочени само срещу финансовия сектор и определени лица. Лидерите на ЕС вероятно ще търсят варианти, които ще причинят болка на Русия, но ще щадят блока, доколкото е възможно, въпреки че няма да могат да избегнат напълно някои щети", каза анализаторът.
Европейците не се радват на нарастващите цени на енергията и това е косвена причина за неотдавнашните правителствени промени, каза той. Все пак лидерите на ЕС се стремят да засилят санкциите, въпреки че те удрят тежко и техните икономики, според анализатора.
„Русия не бива да храни никакви илюзии в това отношение", каза той.

Станете почитател на Класа