Путин настоя за механизъм, помагащ на големите местни компании да привлекат частен капитал

Путин настоя за механизъм, помагащ на големите местни компании да привлекат частен капитал
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.07.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин възложи на Министерството на финансите и Банката на Русия скоро да създадат механизъм, който да помогне на бързо развиващите се местни компании да привлекат частен капитал.
Говорейки на заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти, президентът отбеляза, че много руски бързо развиващи се технологични компании, като Ozon или Yandex, са финансирали развитието си чрез привличане на ресурси от западните финансови пазари.
„Нека си признаем, руската финансова система не беше готова да предостави ресурси на онези компании, които нямат активи или големи печалби, но в същото време имат големи перспективи за развитие", каза Путин.
„Например Ozon (най-големият руски онлайн магазин), доколкото ни е известно, е на загуба почти 20 години подред, но само през миналата година обемът на продажбите на стоки на тази платформа се доближи до марката 0,5 трилиона рубли, а догодина, разбира се, може да надмине трилион", отбеляза той.
„Такива компании активно използваха западни финансови институции, а днес имаме затруднения, тъй като те не са ни достъпни", каза Путин.

Станете почитател на Класа