Призив за защита на вековните игри на кръстчета и кръгчета в испански град

Призив за защита на вековните игри на кръстчета и кръгчета в испански град
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.07.2022
  • Share:

Местна историческа асоциация в Сантяго де Компостела призова за защита на по-малко известен аспект от миналото на испанския град: почти 200-те игри на кръстчета и кръгчета, издълбани преди векове в някои от най-емблематичните му сгради и пространства.
„Те са на видно място. Никога не сме чували за нещо подобно на концентрацията на игри, която имаме тук." каза Луис Леклере от Colectivo A Rula
Неговата асоциация започна да очертава местоположението на игрите през 2015 г., след като снимки на комплекти от грубо изсечени X и O в атриума на местен манастир започнаха да циркулират в социалните медии. Жителите скоро започнаха да забелязват версии на елементарния модел с девет дупки в центъра на града, изсечени в гранитните камъни, които очертават площади, фонтани и фасади на сгради.
Въпреки че се смята, че някои от игрите датират от края на 16-ти век – когато са положени основите на съвременният град – по-голямата част от знаците се смята, че са направени преди между 300 и 400 години. Тяхното присъствие вероятно отразява дълбокото неравенство в града по онова време, каза Леклере. Групи от игри са открити близо до основните религиозни сгради в града, което предполага, че са играни от хора, които искат да убият времето си, докато чакат на опашка, за да получат милостиня.
Леклере посочи като пример игрите, открити близо до манастира Сан Мартиньо Пинарио. „Те минават по ръбовете или по стените; те продължават нагоре по стълбите, но никога не пресичат пътеката", каза той, добавяйки, че грубо издяланите шарки вероятно са били направени с помощта на кварцови камъни или някакъв метален инструмент.
Други са осеяли главните площади на града, което предполага, че са направени по време на фестивали и обществени събития. Една игра е намерена издълбана в часовниковата кула на градската катедрала, което може да е било начин за прекарване на времето между биенето на камбаните.
„Оцеляването на тези игри е много интересно, тъй като предлага поглед, макар и неясен, за живота на най-скромните слоеве на обществото", каза той пред вестник El Periódico.
Откакто колективът на Леклере започна да документира игрите в града, те чуха за подобни игри, открити в други градове в Испания и Франция, както и в Кентърбъри и Глостър в Англия. В нито един от другите градове обаче не е имало съобщения за подобно количество игри като в Сантяго де Компостела, добави Леклере. Част от това може да се дължи на строителните материали, тъй като игрите, направени в камъните, които очертават центъра на град Сантяго, са по-малко склонни да се влошат в сравнение с тухлите или дървото.
Той описа отдавна пренебрегвания статут на игрите като нож с две остриета – позволявайки им тихо да издържат векове наред, но също така им проправя пътя да изчезнат с малко осъзнаване на това, което се губи.

Станете почитател на Класа