„Спецоперация Z“: Кинбурнската коса за Русия може да е ключът към щурма срещу Одеса

„Спецоперация Z“: Кинбурнската коса за Русия може да е ключът към щурма срещу Одеса
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.06.2022
  • Share:

С голяма степен на вероятност основните думи в репортажите на фронтовата линия — «Северодонецк», «Лисичанск» и «Авдеевка» скоро ще бъдат заменени с «Очаков», «Кинбурнска коса» и «Остров Первомайски». Но преди да обоснова това предположение, няколко думи за общата обстановка на фронта. За обективност – изключително през очите на американците.

 

Пресата на САЩ единодушно твърди, че битката за Донбас от Киев вече е загубена. А позицията на въоръжените сили на Украйна на фронта като цяло изглежда все по-отчаяна.

Причината е огромното предимство на руснаците в огневата мощ. И това не може да бъде поправано чрез никакви доставки на нови оръжия „от страната на Запада“.

Според военното разузнаване на Пентагона, чийто таен доклад се оказа на разположение на вестник The Independent, в зоната на бойните действия Русия има 20 пъти повече оръжия. А боеприпасите за тях — 40 пъти повече.

В същото време ракетите за РСЗО «Смерч» и «Ураган» в Украйна са практически изчерпани.

Каквито и подробности да се случат по време на ожесточените боеве за Северодонецк, Лисичанск, Славянск, Авдеевка и други градове на Донбас, крайният резултат вече е предрешен.

Битката като цяло ще приключи в следващите месец-два.

И тогава ще възникне много важен въпрос за резултата от специалната операция като цяло: какво следва след това?

Да, би било изкушаващо бързо да се освободи Запорожие или Днепър (бивш Днепропетровск), най-големите индустриални центрове на Украйна. Но не мисля, че те ще бъдат следващите.

Според мен Русия трябва да има две следващи основни цели.

Първата е Николаев.

Втората е Одеса.

Ако Киев бъде лишен и от тези пристанища, отрязването на Украйна от Черно море, след Азовско море, ще бъде пълно.

Така всяка военна заплаха за руския Крим ще бъде премахната в обозримо бъдеще. В същото време ще бъдат нанесени непоправими щети на икономиката на противника, тъй като цялата логистика на експортно-вносните му потоци ще бъде нарушена. Включително — и доставката на оръжия за всякакво вероятно отмъщение.

През април 2022 г. Южното оперативно командване на въоръжените сили на Украйна реши да се предпази от руски десант на Кинбурн.

Както обикновено, околната акватория беше гъсто минирана със стари котвени мини.

На границите на минните полета четири украински гранични катера се включиха в постоянна служба. Няколко високоскоростни моторни лодки от типа Sea Force 730 и Sea Force 11M, дарени на Киев от американците през януари 2015 г. под формата на военна помощ, бяха преместени на полуострова от Очаков. От въздуха Днепър-Бугският лиман започна да се патрулира с дронове.

Киев предварително организира засади чрез своите специални части от 73-и военноморски център за специални операции. Същите „специалисти“, които САЩ обучаваха по програмите на собствените си подводни бойни плувци.

Но тогава се случи нещо загадъчно, за което все още не е дадено обяснение в публичното пространство нито в Русия, нито в Украйна.

В последните дни на май този украински спецназ беше мистериозно убит от неизвестен човек в Кинбурската коса.

Всички съмнения, че това се е случило, изчезват моментално от снимките на телата в украински камуфлаж, обърнати по гръб, които се появиха в Telegram-канала „Работа, братя!“ в края на май.

Може само да се предполага, че тези, разбира се, умели и обучени от американците спецназовци от Украйна от Очаково са открили справедливостта в лицето на още по-квалифицирани колеги (съдейки по тъжния изход от военния сблъсък за Украйна) — руските специални части.

Ако някога разберем за това, то със сигурност ще е едва след края на настоящата специална операция.

Междувременно да отбележим най-важното: определено започна „сондирането” на подходите към Очаков, до който от върха на Кинбурнската коса има само около три морски мили (по-малко от 6 километра).

Какво стана след това: Според съобщение на ТАСС от 10 юни 2022 г., позовавайки се на неназован източник в руското министерство на отбраната, „в резултат на успешните настъпателни действия на въоръжените сили на Руската федерация беше открит воден път към град Очаков. Стратегически важната част от Николаевска област, районът на Кинбурнската коса, е окончателно освободена.

В същото време ТАСС научи, че във военноморската база на Украйна в Очаков не е останал нито един военен кораб, който да може да участва в отбраната на града.

Доскоро там имаше само два: малкият противоподводен кораб „Виница“ (корвет 1124П по класификацията на НАТО) и средният десантен кораб „Юрий Олефиренко“ (проект 773).

Първият е потопен от неизвестно лице и по неизвестна причина.

Вторият бе изтеглен от украинското командване от района на бойните действия (вероятно в Одеса, защото просто няма къде другаде) „поради ниското морално и психологическо състояние на екипажа, чиито членове отказаха да изпълняват заповедите на командването за патрулиране устието на Днепър“.

Освен това се твърди, че Киев умишлено крие от западните си партньори, че вече не е в състояние да контролира ситуацията в устието на Днепър-Буг.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа