Не е възможно Русия да бъде изолирана

Не е възможно Русия да бъде изолирана
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.05.2022
  • Share:

Главният редактор на американското издание предупреждава за опасност от изолация на Русия. Авторът счита, че това ще тласне Москва към съюз с Пекин. За Америка е по-изгодно да търси компромис с Путин.

 

«В продължение на 230 години САЩ никога не са били във война с Русия. Нашите жизненоважни интереси изискват от нас да поддържаме тази традиция.»

 

Превод от The American Conservative: 

 

Не е възможно Русия да бъде изолирана

 

 

Ако изолираме Русия и я изтласкаме от Запада, на Москва й остава само една посока да се движи – на изток, към Китай.

 

„Разпадането на Съветския съюз беше най-голямата геополитическа катастрофа на миналия век“, каза Владимир Путин в обръщението си към нацията през 2005 г.

 

«Що се отнася до руския народ», продължи Путин, «това се превърна в истинска трагедия. Десетки милиони наши сънародници се оказаха извън територията на Русия.»

 

Само помислете. Когато Путин се присъедини към тайните служби на страната си, Берлин беше на 170 километра от окупираната от СССР граница на Източна Германия с НАТО.

 

Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния и България бяха членове на Варшавския договор.

 

Литва, Латвия и Естония бяха републики на СССР.

 

Украйна беше най-населената и етнически най-близка до Русия от съветските републики.

 

А днес?

 

Берлин е столицата на обединена, свободна и демократична Германия, член на НАТО, която започва кампания за превъоръжаване.

 

Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България са членове на ръководената от САЩ Организация на Северноатлантическия договор.

 

Бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония също са членове на този западен алианс, създаден за сдържането на Русия.

 

Швеция и Финландия, които бяха неутрални по време на Студената война, кандидатстват за членство в НАТО.

 

Украйна, с подкрепата на САЩ и НАТО, води война за изтласкване на руската армия от своята територия, война, която се подкрепя от почти всички страни от европейския континент.

 

Дори падането на Британската и Френската империи в края на Втората световна война не може да се сравни като геостратегически катастрофи с разпадането на Съветската империя и разпадането на Съветския съюз след края на Студената война.

 

Как протича руската военна спецоперация, която започна в Украйна на 24 февруари?

 

Русия разшири територията, която контролира, около Крим, както и своите Лугански и Донецки анклави в Донбас. А сега, с падането на Мариупол, Москва контролира цялото Азовско море и най-накрая проби сухопътния си коридор от Русия до Крим.

 

Русия остава велика сила.

 

Най-голямата страна на земята с площ два пъти по-голяма от Съединените щати, Русия има най-големия ядрен арсенал в света и превъзхожда САЩ и Китай по тактически ядрен капацитет. Има обширни земи и гигантски находища на минерали, въглища, нефт и газ.

 

За 230 години САЩ никога не са били във война с Русия.

 

Нито с Романови, не със сталинистите, нито с комунистите от Студената война, нито с путинистите.

 

Жизненоважните интереси на Съединените щати изискват да поддържаме тази традиция.

 

Автор: Патрик Бюканън — основател и редактор на The American Conservative и автор на книгата «Никсъновите война на Белия дом: битки, които създадоха и сломиха президента и завинаги разделиха Америка».

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа