Външният министър на Китай на обиколка в натиск за договори с още страни

Външният министър на Китай на обиколка в натиск за договори с още страни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.05.2022
  • Share:

Външният министър на Китай ще посети Соломоновите острови тази седмица, един месец след подписването на споразумение за сигурност с тихоокеанската страна, в рамките на по-широка обиколка, при която Китай търси повече договори в региона.


Уанг И ще посети Хониара с близо 20-членна делегация. „Акцентът на посещението е подписването на редица ключови двустранни споразумения с националното правителство", каза Ли Мин, посланик на Китай на Соломоновите острови. Сред споразуменията, които се очаква да бъдат подписани, е спорното споразумение за сигурност между страните, което нашумя през март след изтичането на проекта му. Новините за сделката породиха опасения, че Китай може да създаде военна база на островите, въпреки че това беше отречено и от двете страни.


Премиерът на Соломоновите острови Манасе Согаваре заяви, че еднодневната визита на китайския външен министър ще бъде „крайъгълен камък в отношенията между двете страни и очаква с нетърпение продуктивен ангажимент с Пекин, важен партньор за развитие в много критичен момент от нашата история".


След Хониара, Уанг ще продължи до Фиджи и Папуа Нова Гвинея следващата седмица, с предположения, че може да посети и Вануату, Самоа, Тонга и Кирибати, въпреки че тази част от маршрута не е потвърдена.


Новините за китайското турне се появиха преди срещата във вторник на лидерите на САЩ, Япония, Австралия и Индия на срещата на върха на Quad в Токио, с цел да се противопоставят на нарастващото икономическо и военно влияние на Китай в региона. Това се случва на фона на ускоряване на темпото в ангажимента на Китай в Тихия океан, според експерти по сигурността.


„Темпото със сигурност се е увеличило през последните няколко години. Със сигурност Канбера, Уелингтън и Вашингтон ще следят много внимателно, за да видят какво ще излезе от тези срещи. Със сигурност сега има по-голямо признаване, че Китай засилва ангажимента си в Тихия океан и че Китай има интереси в областта на сигурността и вижда себе си като заинтересована страна от сигурността в Тихия океан. Това е изключителен и безпрецедентен маратон в региона, който ще изнерви много хора на запад", каза д-р Анна Паулс, преподавател по изследвания по сигурността в университета в Нова Зеландия.


Вануату току-що подписа договор с Китай за изграждането на ново разширение на пистата на летище Пекоа на остров Санто, за да позволи достъп на по-големи самолети, което го прави достъпен за доставка на хуманитарна помощ.
Междувременно интересът на Китай към Кирибати е от голямо безпокойство за Австралия, Нова Зеландия и САЩ поради риболовните му ресурси и геостратегическото му местоположение в централната част на Тихия океан.
Кирибати и Соломоновите острови имаха дипломатически отношения с Тайван до 2019 г., когато преминаха към признаване на Китай. Кирибати от 1979 г. има договор за отбрана със Съединените щати. Договорът дава на САЩ право на вето върху военни съоръжения в Кирибати, построени от трети държави.

Станете почитател на Класа