Европейските плодове са със следи от най-токсичните пестициди

Европейските плодове са със следи от най-токсичните пестициди
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.05.2022
  • Share:

Замърсяването на пресни плодове с най-опасните пестициди се е увеличило драстично в Европа през последното десетилетие, според проучване на правителствени данни.


Една трета от ябълките и половината изследвани къпини са имали остатъци от най-токсичните категории пестициди, някои от които са свързани с рак, сърдечни заболявания и вродени деформации.


Остатъците върху плодовете от киви са се увеличили от 4% през 2011 г. на 32% през 2019 г., като замърсяването на черешите също се е удвоило от 22% на 50% за същия период от време.


Като цяло анализът на близо 100 000 популярни проби от домашни плодове в Европа установи 53% ръст на замърсяването с най-опасните пестициди за девет години. Проучването е проведено от мрежата за действие срещу пестицидите (PAN) Europe.


Проучването не включва британска продукция, но Обединеното кралство внася над 3,2 милиона тона пресни плодове и зеленчуци от ЕС всяка година, покривайки около 40% от вътрешното търсене.


Проф. Никол Ван Дам от Германския център за интегративни изследвания на биологичното разнообразие (iDiv) описа доклада като „шокиращ". „Какъв е смисълът да се храним здравословно, ако здравословните плодове и зеленчуци са напръскани с токсини?" попита тя.


Говорителят на PAN Europe Саломе Ройнел каза: „Потребителите сега са в ужасно положение, казано им да ядат пресни плодове, голяма част от които са замърсени с най-токсичните остатъци от пестициди, свързани със сериозни въздействия върху здравето. Ясно ни е, че правителствата нямат намерение да забраняват тези пестициди, каквото и да пише в закона. Те се страхуват твърде много от фермерското лоби, което зависи от мощните химикали."


Изследването установи, че 87% от крушите в Белгия и 85% от тези в Португалия са били заразени с поне един токсичен пестицид. Най-замърсените взети проби от плодове са къпини (51%), праскови (45%), ягоди (38%), череши (35%) и кайсии (35%). При зеленчуците целината (50%), целината (45%) и зелето (31%) са най-замърсените продукти.


Аника Гат Серетни, говорител на търговската асоциация CropLife Europe, каза: „Наличието на следи от вещество не означава, че храната е опасна. Европейският орган за безопасност на храните (Efsa) проведе задълбочено проучване по тази тема, което демонстрира, че рискът за потребителите от кумулативната експозиция на храната е под прага и следователно не е рисков фактор.


Но новото проучване е изключително тревожно, защото вероятно разкрива само върха на айсберг от агрохимикали в резултат на фокуса му върху химикалите, които вече се оказаха опасни. „За съжаление сега, с развилата се продоволствена криза, имаме много силен натиск, особено от синдикатите на земеделските производители, които казват, че трябва да увеличим производството, за да компенсираме прекъсването на доставките на пшеница, растително масло и царевица от Украйна и Русия", каза експерт.


„Този дискурс е много опасен... но това е дискурс, който е много изкушаващ за правителствата да го следват."

Станете почитател на Класа