Преднината на Макрон пред Льо Пен нараства

Преднината на Макрон пред Льо Пен нараства
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.04.2022
  • Share:

Висши политически съюзници на Еманюел Макрон се изредиха да предупреждават срещу самодоволството в президентската надпревара на Франция, заявявайки, че не е сигурно дали сегашният президент ще спечели, въпреки че проучванията показват увеличаване на преднината му пред крайнодясната му съперничка Марин льо Пен.


„Играта не е завършена и със сигурност не можем да направим извода, че тези избори вече са решени. Трябва да убедим французите, че програмите на Еманюел Макрон са най-добрите за Франция и за тях. Еманюел Макрон и Марин Льо Пен са поставени на едно ниво, но има огромни разлики между тях", каза френският премиер Жан Кастекс пред френско радио преди втория тур.


Непосредственият му предшественик, Едуар Филип, сега кмет на северния град Хавър и според скорошно проучване, най-популярният политик на Франция, също каза „Нищо не трябва да се приема за даденост, предвид многото изборни неизвестни и най-вече възможната ниска избирателна активност".


Франсоа Байру, друг поддръжник на Макрон от тежка категория, каза пред La République des Pyrénées „На този етап всеки кандидат може да спечели. Всичко е възможно. Всички сме виждали как избирателите правят избор, който историците по-късно смятат за луд."


Самият Макрон даде да се разбере в понеделник вечерта, че не смята изборите за вече спечелени, припомняйки политическите земетресения от 2016 г. „Помислете си какво казваха британските граждани часове преди референдума за Брекзит или в САЩ преди гласуването за Тръмп: „Не гласувам. Какъв е смисълът?". Мога да ви кажа, че на следващия ден те съжалиха. Ако искате да избегнете немислимото или нещо, което ви отблъсква, изберете сами" каза Макрон пред телевизионното шоу Cà vous.


Проучванията показват, че след гласуването в първия тур на 10 април, засиленото внимание към манифеста на Льо Пен и по-специално нейните предложения за национално предпочитание в работните места, социалните грижи и жилищата, които според експерти биха нарушили френските закони и законите за равенство на ЕС, и за икономиката, определяна от икономистите като опасна – забавиха нейния напредък.


Очакваната преднина на Макрон за решаващия втори тур в неделя сега е средно осем или девет процентни пункта във всички социологически проучвания, като последната, публикувана във вторник, предполага, че разликата се е увеличила от осем на 12 пункта.

Станете почитател на Класа