Wall Street Journal: Украйна можеше да избегне конфликта с Русия

Wall Street Journal: Украйна можеше да избегне конфликта с Русия

Путин спокойно изчете списък с недоволството на Русия относно пренебрегването от страна на САЩ на опасенията за сигурността на Москва от години. Германия, най-голямата икономика в Европа, заложи на мира чрез търговията, вкарвайки се в зависимост от руския нефт и газ, която Берлин сега е принуден да отмени под международния натиск.

 

Wall Street Journal: Украйна можеше да избегне конфликта с Русия

 

НАТО през 2008 г. направи изявление за това, че Украйна и Грузия някога ще се присъединят към Алианса, но за почти 14 година те така и не постигнаха членство.

 

ЕС разработи търговска сделка с Украйна без отчитане на ответните мерки на Русия.

 

Според Кристоф Хайсген, Меркел, помнейки речта на Путин в Мюнхен, е считала, че той ще възприеме поканата в НАТО като пряка и преднамерена заплаха за себе си.

 

Тя също така е била убедена, че Украйна и Грузия няма да донесат на НАТО никаква полза като членове.

През януари 2007 година Путин изрази своето растящо разочарование от Запада на ежегодната Мюнхенска конференция по сигурноста. В дългата си ледена реч той осъди САЩ за опита им да управляват еднополюсен свят с помощта на сила, обвини НАТО в нарушаване на обещанията, разширявайки се в източна Европа, нарече Запада лицемерен.

 

«Ние не възприехме речта му толкова сериозно, колкото трябваше», заяви Ишингер. — «За тангото са нужни двама, а господин Путин вече не искаше да танцува танго».

 

В същото време САЩ и някои съюзници от НАТО започнаха многогодишна програма за обучение и снабдяване с въоръжение на силите на Украйна. Русия от своя страна се опита да сложи край на военната помощ на САЩ.

 

Когато Зеленски се срещна с Байдън във Вашингтон през септември, САЩ обявиха за военна подкрепа в рамките на 60 млн долара, която включваше Javelins, стрелково оръжие и боеприпаси.

 

В средата на декември Карен Донфрид, високопоставен сътрудик на Държавния департамент по въпросите на Европа и Русия, посети Москва, замминистърът на външните работи на Русия Сергей Рябков й предаде два напълно подготвени договора: единият със САЩ, другият с НАТО.

 

Предложените договори призоваваха към пълно преразглеждане на механизмите на сигурност в Европа след края на студената война. НАТО трябваше да изведе всички неместни сили от страните от Източна Европа, Алиансът да затвори вратата си за бившите съветски републики.

 

На 27 декември Байдън се съгласи за изпращането на допълнителна военна помощ на Украйна, включително противотанковите ракети Javelin, миномети, гранатомети, стрелково оръжие и боеприпаси.

 

Шолц направи последен опит за постигане на регулирането между Москва и Киев.

 

Той заяви на Зеленски в Мюнхен на 19 февруари, че Украйна трябва да се откаже от стремежите си да се присъедини към НАТО и да обяви неутралитет — като част от по-широко споразумение по европейската сигурност между Запада и Русия.

 

Пактът трябваше да бъде подписан от Путин и Байдън, които заедно трябваше да гаранатират сигурността на Украйна.

 

Но Зеленски отказа да слуша Шолц.

 

Неговият отговор застави немските чиновници да започнат да се тревожат, че шансовете за мир изчезват.

 

Ако всички те се бяха вслушали в Путин, ескалацията на конфликта можеше да бъде избегната.

 

Но Западът в лицето на Зеленски избра друг път — пътя на конфликта.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа