Москва: Предложенията на Украйна съдържат отказ от ядрени оръжия и от членство в НАТО

Москва: Предложенията на Украйна съдържат отказ от ядрени оръжия и от членство в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.03.2022
  • Share:

Предложенията на Украйна, наред с други неща, съдържат отказ за разполагане на чужди военни бази и военни контингенти, както и задължение за провеждане на военни учения само със съгласието на държавите-гаранти, включително Русия.

 

Помощникът на руския президент каза, че на 29 март Украйна за първи път е проявила готовност да изпълни най-важните условия, за да изгради нормални отношения с Русия в бъдеще, съобщава ТАСС.

Писмените предложения на Украйна, предадени на Русия на срещата в Истанбул във вторник, съдържат отказ на Киев да се присъедини към НАТО, както и отказ от ядрени оръжия.

Това каза в сряда ръководителят на руската делегация, помощникът на руския президент, Владимир Медински, пред телевизионния канал "Русия-24".

„Вчера киевските власти за първи път през всички предходни години заявиха готовност за преговори с Русия. Те ни предадоха принципите на евентуално бъдещо споразумение, записани на хартия, които предвиждат: отказ от присъединяване към НАТО, определяне на безблоковия статут на Украйна, отказ от ядрени оръжия и други оръжия за масово поражение“, каза Медински.

По думите му, предложенията на Украйна, наред с други неща, съдържат отказ за разполагане на чужди военни бази и военни контингенти, както и задължение за провеждане на военни учения само със съгласието на държавите-гаранти, включително Русия.

Ръководителят на руската делегация подчерта, че ако всички тези задължения бъдат изпълнени от Киев, тогава заплахата от създаване на плацдарм на НАТО на украинска територия ще бъде премахната.

Медински заяви още, че Русия е била принудена да започне операция в Украйна, тъй като има неопровержими доказателства, че Киев е подготвял офанзива в Донбас.

„Има неопровержими доказателства, че Киев е планирал да започне офанзива срещу Донбас в близко бъдеще и тогава Русия така или иначе трябваше да се застъпи за десетки и десетки хиляди наши руски граждани, които живеят там. При тези условия Русия беше принудени да започнат специална военна операция", каза още помощникът на Путин.

Според Медински вече е доказано, че на територията на Украйна е извършена „целенасочена работа по създаването на биологично оръжие“.

 
 

 

Станете почитател на Класа