Французите призовани да гласуват на президентските избори, резултатът „не е гарантиран“

Французите призовани да гласуват на президентските избори, резултатът „не е гарантиран“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.03.2022
  • Share:

Водещ френски политолог предупреди избирателите да не смятат президентските избори за предрешени, защото всичко може да се случи преди първия тур на 10 април.


Доминик Рейние, ръководител на влиятелния мозъчен тръст Fondapol, предположи, че е опасно избирателите да не си направят труда да се явят пред урните, само защото проучванията на общественото мнение предвиждат победа за Еманюел Макрон. Комбинацията от Covid и войната в Украйна прави изборите непредсказуеми, каза той, признавайки, че дори експерти по анализ на моделите на гласуване не могат надеждно да определят резултата.


„Това не са избори като всички други и не виждам по никакъв начин, че резултатът е сигурен. Можем да кажем едно нещо днес, а утре може да е различно. Не можем да сме сигурни в нищо", каза миналата седмица пред чуждестранни журналисти Рейние, професор в престижния парижки университет Sciences Po.


Макрон се радва на тласък в социологическите проучвания, който до голяма степен се дължи на ролята му на глобален посредник между Москва и Киев.


Последните данни за намеренията за гласуване в първия тур показват, че подкрепата на Макрон се равнява на около 27% – лек спад спрямо миналата седмица, но нагоре спрямо периода преди Русия да нахлуе в Украйна. Крайнодясната Марин Льо Пен, която преди подкрепяше Владимир Путин, но наскоро се дистанцира, се покачи до 21%. Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меленшон се издигна до трето място с 13%, основният десен кандидат Валери Пекрес е след него с 12% и Ерик Земмур с 10%. Кандидатът на социалистите Ан Идалго е на осмо място с 2% зад овцевъда Жан Ласал с 3%, Фабиен Русел от комунистическата партия с 4% и Яник Жадо от Зелените с 5%.


Това би довело до втори тур Макрон-Льо Пен – повторение на президентските избори през 2017 г. – с анкети, които прогнозират победа на Макрон с 55%-45%.


Рейние каза, че ако Макрон спечели втори мандат, ще му трябва убедителен резултат, за да прокара противоречиви реформи, включително дълго обещаваното разклащане на пенсионната система.


„Въз основа на проучвания на общественото мнение и намерения да гласуваме днес, можем да кажем, че е вероятно, но това е просто вероятност; Би било абсурдно да се каже, че преизбирането на Еманюел Макрон е сигурно."

Станете почитател на Класа