Горите в света правят нещо повече от простото складиране на въглерод

Горите в света правят нещо повече от простото складиране на въглерод
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.03.2022
  • Share:

Според ново изследване, горите в света играят много по-голяма и по-сложна роля в справянето с климатичната криза, отколкото се смяташе досега, поради физическото им въздействие върху глобалните и местните температури.


Ролята на горите като въглеродни гъби е добре установена. Но изчерпателните нови данни показват, че горите осигуряват ползи за климата далеч отвъд простото съхранение на въглерод, като помагат за поддържане на въздуха хладен и влажен поради начина, по който те физически трансформират енергията и водата.


Проучването - първото определящо точно ползите от различни гори, освен въглеродния диоксид, установи, че групата от тропически дъждовни гори, обхващаща Латинска Америка, Централна Африка и Югоизточна Азия, генерира най-много местни и глобални ползи.


Изследователи от САЩ и Колумбия откриха, че горите като цяло поддържат планетата по-хладна с поне половин градус по Целзий, когато биофизичните ефекти - от химически съединения до турбуленция и отражение на светлината - се комбинират с улавянето на въглероден диоксид.


В тропиците – от Бразилия и Гватемала до Чад, Камерун и Индонезия – охлаждащият ефект е повече от един градус. Накратко, докато всички гори предоставят множество ползи, някои са по-важни от други за поддържане на климата стабилен.


„Въпреки нарастващите доказателства, че горите осигуряват безброй ползи за климата, дърветата все още се разглеждат просто като въглеродни пръчки от много политици в областта на изменението на климата", каза Луис Вершот, учен в Международния център за тропическо земеделие (CIAT) и съавтор на изследването. Обезлесяването има опустошително въздействие върху биоразнообразието, продоволствената сигурност и глобалното отопление. Констатациите, публикувани в списание Frontiers in Forests and Global Change, предполагат, че горите са важни за климатичното смекчаване и адаптиране, охлаждат въздуха и ни предпазват от суши, екстремни горещини и наводнения, причинени от изменението на климата.


Охлаждането на горите се дължи на редица биофизични ефекти като физическия аспект на дървесината, листата и плътността на дърветата. Изследователите откриха, че горите излъчват химикали, наречени биогенни летливи органични съединения (BVOCs), които създават аерозоли, които отразяват входящата енергия и образуват облаци – и двете с охлаждащи ефекти. Дълбоките корени, ефективното използване на водата и така наречената грапавост на покрива също позволяват на горите да смекчат въздействието на екстремната топлина.

 

Тези физически качества позволяват на дърветата да преместват топлината и влагата далеч от повърхността на Земята, където живеем, което директно охлажда местната зона и влияе върху образуването на облаци и валежите - което има далечни последствия.


В тропиците, където нивата на съхранение и улавяне на въглерод в горите са най-високи, биофизичните ефекти на горите увеличават ползите от въглерода. С други думи, обезлесяването на тропическите гори незабавно увеличава екстремната топлина на местно ниво и намалява регионалните и местните валежи.


По-добрата защита, разширяване и подобрено управление на световните гори се считат от много експерти сред най-обещаващите решения, базирани на природата.


Майкъл Коу, програмата за тропиците, Директор в Центъра за изследване на климата в Woodwell и съавтор на изследването, каза: „Без горската покривка, която имаме сега, планетата би била по-гореща и времето по-екстремно. Горите ни осигуряват защита срещу най-лошите сценарии на глобално затопляне."

Станете почитател на Класа