Олигархът Усманов е свързан с 27 сметки в швейцарски банки на името на сестра му

Олигархът Усманов е свързан с 27 сметки в швейцарски банки на името на сестра му
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.03.2022
  • Share:

Милиарди, свързани с руския олигарх Алишер Усманов и неговата бизнес империя, изглежда са били държани в тайни швейцарски сметки, принадлежащи на семейството му, показва анализ на изтекли документи.


56-годишната сестра на Усманов, Саодат Нарзиева, изглежда е била бивш собственик на най-малко 27 тайни корпоративни сметки в Credit Suisse, включително една, която е съдържала близо 1,9 милиарда швейцарски франка. Усманов е обект на санкции на ЕС.


Нарзиева е гинеколог и акушер в родилна болница в столицата на Узбекистан Ташкент. Името й е прикрепено към сметки в Credit Suisse, които се появяват в проекта Suisse secrets, изтичане на данни, свързани с 30 000 клиенти на швейцарската банка. Не е ясно защо името й ще бъде свързано с акаунти, свързани с бизнес империята на брат й.


Говорител на Усманов предположи, че „данните на Credit Suisse са фалшиви и неверни и няма нищо неблагоприятно във финансовите му отношения със сестра му, които са законни и са показателни за неговата щедрост".


Информация от многобройни финансови изтичания, включително тайни на Suisse, панамските документи и досиета на FinCEN, позволи на репортерите в Guardian да очертаят огромното богатство, свързано с Усманов. Разкритията подчертават потенциалните предизвикателства, пред които са изправени западните правителства, когато санкционират или замразяват активите на олигарсите.


Усманов е оценен на около 18,4 милиарда долара през 2021 г., когато е включен в списъка на списание Forbes като един от 100-те най-богати хора в света.


Когато Guardian за първи път попита Усманов за връзки между сметките на Credit Suisse, показващи сестра му като бенефициент и неговата бизнес група на 15 февруари, преди нахлуването на Русия в Украйна, той инструктира лондонската адвокатска кантора Schillings да отговори от негово име. По това време те казаха „вярна или невярна, информацията за финансите на дадено лице е лична. Не виждаме никаква причина нашият клиент да обсъжда финансови сделки с журналисти." Говорителят на Усманов оттогава заяви, че „Нарзиева не е имала притежание или контрол върху сметки в швейцарски банки от името на брат си".


Усманов, бизнесмен роден в Узбекистан, е обект на замразяване на активи и забрана за пътуване в ЕС от края на февруари, след като блокът го определи като „един от любимите олигарси на Владимир Путин", за когото се твърди, че е платил милиони на един от влиятелните съветници на Путин и му е „поверено да обслужва финансовите потоци".


Той парвоначално направи богатството си с производството на найлонови торбички, които бяха рядка стока в бившия Съветски съюз, а по-късно продължи да управлява инвестиционното подразделение на руската държавна газова компания Газпром от 2000 до 2014 г.


Той има дялове в редица металообработващи, минни, телекомуникационни и медийни фирми чрез USM, която притежава втория по големина мобилен оператор в Русия, МегаФон, както и 49% дял Металоинвест, компанията за метали и добив, основана Усманов през 1999 г.

Станете почитател на Класа