Учени: Богатите страни трябва да спрат да произвеждат петрол и газ до 2034 г.

Учени: Богатите страни трябва да спрат да произвеждат петрол и газ до 2034 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.03.2022
  • Share:

Богатите страни трябва да прекратят цялото производство на нефт и газ през следващите 12 години, докато на най-бедните страни трябва да се дадат 28 години, за да осигурят справедлив преход от изкопаемите горива, според проучване.


Докладът, ръководен от проф. Кевин Андерсън от Центъра за изследване на изменението на климата Tyndall към университета в Манчестър, установи, че богатите страни като Обединеното кралство, САЩ и Австралия трябва до 2034 г. да спрат цялото производство на нефт и газ, за да дадат на света 50% шанс за предотвратяване на опустошителния климатичен срив, докато на най-бедните нации, които също разчитат силно на изкопаеми горива, трябва да се даде срок до 2050 г.


Андерсън каза, че макар сега да е ясно, че трябва да има „бързо изтегляне от икономиката на изкопаеми горива", от съществено значение е това да бъде направено по честен и справедлив начин. „Има огромни разлики в способността на страните да прекратят производството на нефт и газ, като същевременно поддържат жизнени икономики и осигуряват справедлив преход за своите граждани", каза той.


Докладът разглежда богатството на всяка страна и доколко икономиката й е зависима от производството на изкопаеми горива. Той установи, че много по-бедни страни ще бъдат осакатени икономически и политически от бързото отдалечаване от петрола и газа, докато по-богатите страни могат да си позволят да прекратят производството на изкопаеми горива, като същевременно останат относително проспериращи.


Например, приходите от петрол и газ допринасят с 8% за БВП на САЩ, но без тях БВП на страната все още ще бъде около 60 000 долара (46 000 британски лири) - вторият най-висок в световен мащаб.


Междувременно страни като Южен Судан, Република Конго и Габон, въпреки че са малки производители на нефт и газ, имат малко други икономически приходи и биха били опустошени от бърза трансформация.


Андерсън предупреди, че много богати нации все още само на думи подкрепят идеята. „Не виждам никакво чувство за справедливост да се приема сериозно от политиците в богатите части на света", каза той.


Проучването, поръчано от Международния институт за устойчиво развитие, определя количествено колко бъдещо производство на нефт и газ е в съответствие с целта за климата в Париж за 1,5°C повишение на температурите – и какво означава това за 88-те страни, отговорни за 99,97% от световния нефт и газ доставка. Установено е, че за 50% шанс за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5°C: 19-те страни с „най-висок капацитет" със среден не-нефтен БВП на глава от населението над 50 000 долара, трябва да прекратят производството до 2034 г., със 74% намаление до 2030 г. Тази група произвежда 35% от световния нефт и газ и включва САЩ , Обединеното кралство, Норвегия, Канада, Австралия и Обединените арабски емирства.


14-те страни с висок капацитет, със среден БВП на глава от населението от близо 28 000 долара, трябва да прекратят производството до 2039 г. с 43% намаление до 2030 г. Те произвеждат 30% от световния нефт и газ и включват Саудитска Арабия, Кувейт и Казахстан.


11 държави със среден капацитет, със среден БВП на глава от населението без петрол от 17 000 долара, трябва да прекратят производството до 2043 г., с 28% намаление до 2030 г. Те произвеждат 11% от световния нефт и газ и включват Китай, Бразилия и Мексико.


19 държави с нисък капацитет със среден БВП на глава от населението от 10 000 долара, трябва да прекратят производството до 2045 г. с 18% намаление до 2030 г. Те произвеждат 13% от световния нефт и газ и включват Индонезия, Иран и Египет.


25 страни с "най-нисък капацитет" със среден БВП на глава от населението, който не е от петрол, от 3600 долара, трябва да прекратят производството до 2050 г. с 14% намаление до 2030 г. Те произвеждат 11% от световния нефт и газ и включват Ирак, Либия, Ангола и Южен Судан.


Проучването установи, че дори и в този срок по-бедните страни ще се нуждаят от финансова подкрепа, за да направят прехода, ако искат да избегнат масивни икономически и политически сътресения.

Станете почитател на Класа