ФБР предупреди енергийния сектор в САЩ за кибератаки от Русия

ФБР предупреди енергийния сектор в САЩ за кибератаки от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.03.2022
  • Share:

ФБР е предупредило американския енергиен сектор за киберопасност, идваща от множество базирани в Русия ай пи адреси, предаде БНР.

 

От бюлетин на ФБР, цитиран от Си Би Ес става ясно, че властите свързват необичайна онлайн активност с опит да се открият уязвимости при бъдеща кибератака.

 

Според информацията на ФБР става дума на онлайн сканиране, идващо от руски ай пи адреси. Обекти са поне пет американски енергийни компании, както и 18 други местни компании сред които такива от сферите отбрана, финансови услуги и информационни технологии.

 

ФБР предупреди енергийния сектор в САЩ за кибератаки от Русия

 

Оценката на властите е, че основният фокус е енергийният сектор, като призивът е при разпознаване на определени ай пи адреси в трафика да се предприема разследване. 

 

По темата във вторник публично се изказа и директорът на ФБР Кристофър Рeй, който изрази загриженост от възможността от руски кибератаки по американската инфраструктура:

 

„Причината за нашата загриженост не се базира просто на нашето разбиране от години наред как руснаците действат. Това е продукт на конкретна разследваща работа и наблюдение,“ заяви Рей като допълни, че в момента в голяма степен може да се забележи подготвителна работа за атака. 

 

По-рано американският президент Джо Байдън коментира, че прибягването до кибератаки е една от възможните ответни мерки на руския президент Владимир Путин след наложените санкции, заради инвазията в Украйна.

 

 

Според ФБР сканирането на американската инфраструктура от въпросните ай пи адреси, без да има информация за успели пробиви, е започнало преди година, като то се е засилило от началото на руската инвазия в Украйна.

 

Станете почитател на Класа