Изгонването на руски банки от SWIFT изстреля акциите на китайския му аналог

Изгонването на руски банки от SWIFT изстреля акциите на китайския му аналог
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.03.2022
  • Share:

След решението, взето от САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство, Канада и Южна Корея да премахнат някои руски банки от междубанковата система SWIFT, няколко китайски компании, свързани с алтернативната междубанкова разплащателна система на азиатския гигант, започнаха да получават значителни печалби.


Акциите на Orient Group и HyUnion Holding затвориха търговията на фондовия пазар в Шанхай в понеделник с ръст от около 10%. Infosec Technologies и Forms Syntron Information приключиха деня с увеличения до 20%.


Китай има собствена система за международни плащания (CIPS), която в комбинация с цифровия юан може да се превърне в реална алтернатива за операциите на руските банки, съобщава Bloomberg.


Пекин вероятно ще отхвърли всяка заплаха от санкции от Запада за приемане на санкционирани руски банки в своята платежна система. Присъединяването на руските финансови субекти ще засили CIPS и допълнително ще обедини двете сили, застрашавайки бъдещето на щатския долар като световна резервна валута, отбелязва медията.


От друга страна, президентът на Централната банка на Русия, Елвира Набиулина, потвърди в понеделник, че руската система за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS) може да служи като еквивалент на междубанковата система SWIFT.

Станете почитател на Класа